ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αρχαία Ελλάδα, η κοιτίδα των σύγχρονων πολιτευμάτων!

Αρχαία Ελλάδα, η κοιτίδα των σύγχρονων πολιτευμάτων!

“Οι ελληνικές πόλεις-κράτη”: Ένα εύχρηστο εγχειρίδιο για την ανερεύνηση των δομών στα διάφορα ελληνικά πολιτεύματα, συγκροτημένο από ειδήμονα καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Durham.

Απόσταγμα πολύχρονης μελέτης κι ενασχόλησης τόσο με την «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλη (υποδειγματικά σχολιασμένη έκδοση στη σειρά της Οξφόρδης) όσο και με τις άμεσες κι έμμεσες πηγές, η συγκεκριμένη συλλογή του Ρ. Rhodes παρουσιάζει μεθοδικά μέσα από φιλολογικές, επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες τ’ αρχαία πολιτεύματα, που αποτέλεσαν πρότυπα εσαεί για το νεότερο δυτικό κόσμο.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Ποιος όμως συνειδητοποιεί ότι κι οι συμπολιτείες, και κάθε είδους ομοσπονδίες, ή κοινοπολιτειακά σχήματα, στον τόπο μας ανάγουν τις ρίζες τους; Και ότι ως κι οι βασικοί κανόνες του αμερικανικού συντάγματος διαμορφώθηκαν πάνω στα πρότυπα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ύστερα από μελέτη των δεδομένων του ίδιου του Πολυβίου;

Ο Rhodes διακρίνει 11 θεματικές ενότητες βάσει των οποίων κατατάσσει τις παραδιδόμενες πληροφορίες, έτσι ώστε για κάθε ζήτημα ο σπουδαστής διαθέτει επαρκή κι έγκυρη τεκμηρίωση: Κρατική οργάνωση στην ομηρική εποχή, Οικονομική και πολιτική ανάπτυξη στα χρόνια της τυραννίας, Σπαρτιατικό και αθηναϊκό πολίτευμα, Οικονομική ζωή, Θρησκεία και πολιτεία, Πόλεις – δημοκρατία, ολιγαρχία κι εμφύλιος, Ομοσπονδίες, θρησκευτικές ενώσεις κι ηγεμονίες υπό τη μορφή «συμμαχίας» ή «κοινής ειρήνης», η εμφάνιση των ελληνιστικών κρατών και η λειτουργία των Κοινών κ.α.π.

[Σημείωση για την έκδοση: Παρά την προσπάθεια που ‘χει καταβληθεί για την άρτια εκδοτική εμφάνιση (ανώτερη του πρωτοτύπου!) και την ορθή απόδοση των ονομάτων, τοπωνυμίων και γραμματολογικών παραπομπών, θα ‘ταν και για ιστορικούς και φιλολόγους πιο αξιόπιστο βοήθημα, αν είχε προσεχτεί περισσότερο η ερμηνεία των κειμένων. «Δήμος» και «λαός» δεν είναι όροι ταυτόσημοι και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως στη μετάφραση ιδίως των αρχαίων επιγραφών, ενώ η γλώσσα, γενικότερα, αμφιταλαντεύεται απ’ τη φροντιστηριακή ακαμψία στην άκαιρη υπερακρίβεια].

[Ρ.J. RHODES, Οι ελληνικές πόλεις-κράτη. Μια συλλογή πηγών – Πηγή: Ελευθεροτυπία]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.