ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Επέτειος της Σφαγής της Χίου στην Ιερά Μονή του Αγ. Μηνά – Ρίγη συγκίνησης στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου (βίντεο)

Επέτειος της Σφαγής της Χίου στην Ιερά Μονή του Αγ. Μηνά – Ρίγη συγκίνησης στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου (βίντεο)

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τίμησε τα θύματα της Σφαγής της Χίου του 1822.

Ένα συνταρακτικό γεγονός που σημαδεύτηκε από την οδύνη μιας ανείπωτης τραγωδίας.


Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, 42.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, 23.000 διέφυγαν στο εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα, 50.000 έγιναν σκλάβοι, ενώ μόλις 1.500 με 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι επιζώντες που κατάφεραν να ξεφύγουν, μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό του νησιού.

Για να σώσουν την ζωή τους κρύφτηκαν σε διάφορα καταφύγια όπως οι Καρυές, το Αίπος, η Νέα Μονή, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά και ο Άγιος Γεώργιος ο Συκούσης. Το Μεγάλο Σάββατο της 1ης Απριλίου 1822 οι Τούρκοι έκαψαν την Σχολή της Χίου και έσφαξαν σχεδόν όλους τους Χιώτες που βρίσκονταν εκεί. Στις 2 Απριλίου 1822, ανήμερα του Πάσχα, οι Τούρκοι μπήκαν στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά και έσφαξαν περίπου 3.000 Χιώτες που ήταν μέσα και έπειτα πυρπόλησαν το μοναστήρι.

Την ίδια μέρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό και στη Νέα Μονή.

Όπως μεταδίδει η χιώτικη ενημερωτική ιστοσελίδα chiosin.gr, την Τρίτη του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον τόπο της μεγάλης σφαγής, στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Στη συνέχεια τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στο οστεοφυλάκιο των Μαρτύρων της Χιακής γης.

Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Χίου, Μάρκος ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της Χίου.

Εκ μέρους της Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως εκφώνησε τον προσήκοντα λόγο ο κύριος Γεώργιος Στείρος, φοιτητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως «Το Καράβι του Χριστού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιδιαίτερη και φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η ατμόσφαιρα τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού μας ύμνου στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.