ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι ρωσικές πωλήσεις όπλων στην Κίνα σε σημείο κορεσμού

Οι ρωσικές πωλήσεις όπλων στην Κίνα σε σημείο κορεσμού

Σύμφωνα με ρωσικές βιομηχανικές πηγές οι αλλεπάλληλες πωλήσεις πολεμικού υλικού στην Κίνα μπορούν να δημιουργήσουν κατάσταση κορεσμού που θα επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές προοπτικές.

Η πιο πρόσφατη πώληση αφορά οκτώ υψηλής τεχνολογίας αντιαεροπορικής άμυνας S-300 PMU-2 Favorit, που αποτελούν εξαγωγική έκδοση με πρόσθετες ικανότητες αντιβαλλιστικής άμυνας, του γνωστού συστήματος, με δραστικό βεληνεκές περί τα 200 χιλιόμετρα. Το ύψος της εκτιμάται σε 1 δις δολάρια ΗΠΑ. Συνολικά το 2005 η Κίνα ήταν ο αποδέκτης του 60% των ρωσικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων που η συνολική τους αξία για το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονταν σε 6,12 δις δολάρια ΗΠΑ. Μεταξύ των παραδόσεων που έλαβαν χώρα περιλαμβάνονται πέντε υποβρύχια και ένα αντιτορπιλικό, ενώ η Κίνα συμφώνησε στην προμήθεια 38 συνολικά αεροσκαφών τακτικών μεταφορών και εναέριου ανεφοδιασμού καθώς και σειράς αεροκινητήρων. Στο μεταξύ επίκειται η παράδοση του τέαρτρου αντιτορπιλικού Project 956 που καθιστά το κινεζικό ναυτικό μεγαλύτερο χρήστη ακόμα και από το αντίστοιχο ρωσικό (!) που διαθέτει μόνο τρία. Αυτές οι αλλεπάλληλες προμήθειες και παραδόσεις υλικών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν μία κατάσταση κορεσμού, η οποία θα μειώσει τις πιθανότητες τοπθέτησης νέων παραγγελιών μεγάλης κλίμακας στο μέλλον. Ως παράδειγμα αναφέρεται ο τομέας των αντιαεροπορικών συστημάτων όπου μετά την πρόσφατη αγορά η Κίνα διαθέτει 28 συστήματα, τα οποία θεωρούνται υπερεπαρκή για την κάλυψη όλων των κύριων βιομηχανικών της κέντρων.

Σύμφωνα με πολλούς Ρώσους αναλυτές αυτή η κατάσταση κορεσμού που δρα ανασταλτικά στην εμφάνιση νέων ισχυρών εξαγωγικών προοπτικών επιλύεται μόνο με την από κοινού ανάπτυξη νέων υψηλής τεχνολογίας συστημάτων, όπως π.χ. ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς. Σε αυτή την περίπτωση όμως η ποιότητα της πολιτικής σχέσης των δύο χωρών, που τη δεδομένη περίοδο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «συμμαχικές», θα διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.