Και για στρατιωτικές χρήσεις το Galileo

Και για στρατιωτικές χρήσεις το Galileo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2006, να αφαιρέσει χρήσεις από το δορυφορικό σύστημα Galileo για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Galileo αρχικά δεν προοριζόταν για στρατιωτικούς σκοπούς όπως το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα παγκόσμιας αναφοράς θέσης (GPS: Global Positioning System), το οποίο κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά πλέον χρησιμοποιείται ευρύτατα και για εμπορικούς σκοπούς. Το Galileo, που η ακρίβεια του είναι ανώτερη του GPS, αντιπροσωπεύει μια επένδυση της τάξης των 3,8 δις ευρώ πράγμα που έκανε την ΕΕ να αναζητήσει ως χρηματοδότες και άλλες χώρες. Η ΕΕ υπολογίζει να υπογράψει πριν τα τέλη του χρόνου, συμβάσεις με εταιρείες που θα λειτουργήσουν το σύστημα την προσεχή εικοσαετία. Ως γνωστόν το 2003, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA: European Space Agency), έδωσαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ναυτιλίας σε δύο φάσεις.  Η πρώτη φάση αφορά το ενδιάμεσο σύστημα EGNOS (European Geo-Stationary Navigation Overlay Service), το οποίο ευρίσκεται ήδη σε λειτουργία «επαυξάνοντας» τις υπηρεσίες (ακρίβεια απόστασης και χρόνου), που παρέχονται από το GPS αλλά και το ρωσικό GLONASS.  Ο χρόνος ζωής του είναι 15 χρόνια. Η δεύτερη  φάση αφορά το Galileo. Το σύστημα αμιγώς πολιτικό, θα καλύπτει όλες τις αδυναμίες του GPS. Η Ευρώπη δεν μπορούσε να εξαρτάται πλέον από ένα καθαρά στρατιωτικό σύστημα, το οποίο οι ΗΠΑ σε περίπτωση που θα διακυβεύονται τα συμφέροντά τους μπορούν ανά πάσα στιγμή « σκοπίμως », είτε να μειώσουν την απόδοσή του ή να διακόψουν εντελώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πέραν αυτού τα οικονομικά οφέλη της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας από την λειτουργία του  Galileo υπολογίζονται την περίοδο 2006-2010 σε 6 δις ευρώ, από το 1 δις ευρώ πού ήταν το 2000.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.