Πύραυλοι εναντίον πλοίων RBS15 Mk3 για το Πολωνικό Ναυτικό

Πύραυλοι εναντίον πλοίων RBS15 Mk3 για το Πολωνικό Ναυτικό

Ανακοινώθηκε επίσημα στις 6 Οκτωβρίου η υπογραφή συμβολαίου ύψους 110 εκατ. ευρώ, μεταξύ των πολωνικών εταιρειών MESCO και BUMAR και της σουηδικής SAAB Bofors Dynamics για την προμήθεια αριθμού πυραύλων εναντίον πλοίων τύπου RBS15 Mk3 για το Πολωνικό Ναυτικό.

Οι δύο πολωνικές εταιρείες λειτουργούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ως επίσημοι εκπρόσωποι του πολωνικού υπουργείου άμυνας, ενώ με την υπογραφή της συμφωνίας η Πολωνία καθίσταται η δεύτερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που εφοδιάζεται με την τελευταία έκδοση του βαρέως σουηδικού πυραύλου κατά στόχων επιφανείας. Η πρώτη είναι η Γερμανία η οποία υπέγραψε σχετική συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2005, με την Diehl BGT Defence να λειτουργεί ώς κύριος ανάδοχος του προγράμματος. Οι πύραυλοι που παραγγέλθηκαν θα εξοπλίσουν τις κορβέτες κλάσης ORKAN του Πολωνικού Ναυτικού, που αυτή την περίοδο τελούν υπό εκσυγχρονισμό και η πρόσφατη συμφωνία για την αγορά τους θεωρείται συνέχεια αυτής που είχε υπογραφεί το 2001 με την Thales Naval Netherlands για την προμήθεια των νέων συστημάτων που θα φέρουν τα σκάφη αυτής της κλάσης. Να σημειωθεί εδώ ότι δύο από τα σημαντικότερα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του RBS15 Mk3, που αναπτύχθηκε από κοινού από τις Saab Bofors Dynamics και Diehl BGT Defence, είναι η μεγάλη του ακτίνα (μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων) και η ικανότητά του να προσβάλλει στόχους ξηράς. Το δύο αυτά χαρακτηριστικά καταττάσουν την νέα έκδοση του σουηδικού πυραύλου επιφανείας-επιφανείας στην κατηγορία των όπλων υποστρατηγικού-στρατηγικού χαρακτήρα. Η Πολωνική συμφωνία ενεργοποιήθηκε άμεσα, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την υπογραφή του συμβολαίου, υπογράφηκε και η συμφωνία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα με το πολωνικό υπουργείο οικονομικών. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.