Κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών δορυφόρων και αεροσκαφών από την ΤΑΙ

Κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών δορυφόρων και αεροσκαφών από την ΤΑΙ

Πραγματοποιήθηκε στις 19 του περασμένου Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας (ΤΑΙ) η τελετή των εγκαινίων ενός νέου τμήματος το οποίο θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά και μόνο στην διεξαγωγή εργασιών τελικής συναρμολόγησης και δοκιμής αεροσκαφών και δορυφόρων.

Παρόντες στην τελετή ήταν πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες, ενώ παραβρέθηκε και ο υπουργός αμύνης της Τουρκίας Vecdi Gonul. H δημιουργία του τμήματος αυτού από την ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industry), ήρθε ως εξέλιξη της απόφασης που πάρθηκε στις 22 Ιουνίου του 2005 από την επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Με βάση την απόφαση αυτή δημιουργήθηκε το «εθνικό μοντέλο βιομηχανίας δορυφόρων», το οποίο ως πρόγραμμα ανάλαβε να υλοποιήσει το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM), αναθέτοντας στην ΤΑΙ το ρόλο του βασικού ανάδοχου όλων των τουρκικών δορυφορικών προγραμμάτων η ολοκλήρωση των οποίων θα γίνεται εγχώρια και όχι στο εξωτερικό. Σκοπός επομένως του προγράμματος του «εθνικού μοντέλου βιομηχανίας δορυφόρων» δεν είναι μόνο η απόσπαση μεγαλύτερου έργου για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αλλά κυρίως η απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης τεχνογνωσίας με τελικό στόχο την δημιουργία αυτόνομων υποδομών ανάπτυξης δορυφορικής τεχνολογίας στην Τουρκία.  Ενδεικτικό των τουρκικών επιδιώξεων και μελλοντικών σχεδίων είναι το ότι υπεύθυνη για την διεξαγωγή του προγράμματος κατασκευής του δορυφόρου αναγνώρισης και επιτήρησης GOKTURK-1 είναι το SSM, παρά το γεγονός ότι βασικός ανάδοχος του προγράμματος είναι ξένη εταιρεία. Η ΤΑΙ συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό ως κύριος υποκατασκευαστής, αλλά με βάση την συμφωνία που έχει υπογραφεί, έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τη διαδικασία ενσωμάτωσης των συστημάτων στο δορυφόρο και να συμμετέχει σε αυτή, ενώ το ίδιο κατά προσέγγιση ισχύει και για άλλες τουρκικές βιομηχανίες αλλά και ερευνητικά κέντρα!

Κάνοντας άλλο ένα βήμα μετά τον GOKTURK-1 και στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας απόκτησης μεγαλύτερης τεχνογνωσίας σε θέματα σχεδιασμού και κατασκευής δορυφόρων στην Τουρκία, το υπουργείο άμυνας της χώρας σε συνεργασία με το τουρκικό επιστημονικό και τεχνολογικό συμβούλιο (ΤUBITAK), υπέγραψαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2006 συμφωνία για την έναρξη του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης αυτόνομης δορυφορικής τεχνολογίας με την επωνυμία GOKTURK-2. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ο δορυφόρος GOKTURK-2 θα αποκτήσει τα συστήματά του, θα συναρμολογηθεί και θα δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις του νέου τμήματος της ΤΑΙ, που περιλαμβάνουν στεγασμένους χώρους 14.254 τετραγωνικών μέτρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.