ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η απομάκρυνση Ράμσφελντ προκαλεί νευρικότητα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής…

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η απομάκρυνση Ράμσφελντ προκαλεί νευρικότητα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής…

Στην απόφαση αντικατάστασης του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Τη θέση αναλαμβάνει ο πρώην διευθυντής της CIA Ρόμπερτ Γκέιτς.

Σε μια πρώτη ανάγνωση η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας ερμηνεύεται ως αντίδραση του προέδρου στη διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια του αμερικανικού εκλογικού σώματος για την εξέλιξη της εμπλοκής στο Ιράκ. Ωστόσο, ακόμη και σημαίνοντα νέο-συντηρητικά στελέχη, όπως ο πρώην σύμβουλος στο Πεντάγωνο Ρίτσαρντ Περλ, που πρωταγωνίστησαν στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, εργαζόμενοι για το σκοπό αυτό ακόμα και πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εγκαταλείπου το «νέο-συντηρητικό τραίνο», λαμβάνοντας αποστάσεις από τους χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, είναι, εάν και κατά πόσον η απομάκρυνση Ράμσφελντ θα θέσει σε κίνηση διαδικασίες απεμπλοκής, έστω και μερικής, των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και την εγκατάσταση δύναμης περί των 60 χιλιάδων στρατιωτών  (έναντι περίπου 180 χιλιάδων που βρίσκονται τώρα) σε 3-4 βάσεις έτσι εγκατεστημένες ώστε να επιτρέπουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η πιθανότητα να ξεσπάσει -ακόμη πιο- αιματηρός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες είναι εξαιρετικά αυξημένος, προσεγγίζοντας τα όρια της βεβαιότητας… Ταυτόχρονα, τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κουρδικού Βόρειου Ιράκ, υπό την προϋπόθεση  ότι θα είχε εξασφαλιστεί αμερικανική αποτροπή έναντι του ενδεχομένου τουρκικής εισβολής…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξαιρετικά πιθανή είναι επίσης η αποσταθεροποίηση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς και η υλοποίηση των εφιαλτικών σεναρίων δραματικής ανόδου των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα 100-120 δολάρια ανά βαρέλι. Οι δυνητικές επιπτώσεις τέτοιας εξέλιξης θα ήταν σοβαρότατες για την εξαρτημένη από τους υδρογονάνθρακες της Μέσης Ανατολής ευρωπαϊκή οικονομία, άρα και για τη ελληνική οικονομία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.