ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ευάγγελος Βενιζέλος & Πάνος Μπεγλίτης: Δύο “ξένοι” στο ίδιο υπουργείο…

Ευάγγελος Βενιζέλος & Πάνος Μπεγλίτης: Δύο “ξένοι” στο ίδιο υπουργείο…

«Δύο ξένοι στο ίδιο υπουργείο». Ο τίτλος της γνωστής ταινίας, ελαφρά παραφρασμένος φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα στο επίπεδο των σχέσεων και του κλίματος που επικρατεί μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή του, Πάνου Μπεγλίτη. Μία σύγκρουση η οποία εν πολλοίς ήταν προαναγγελθείσα, όχι όμως για τους λόγους που πολλοί φαντάζονταν τον Οκτώβριο του 2009, όταν οι δύο άνδρες ανηφόριζαν την λεωφόρο Μεσογείων μέσα σ’ένα μαύρο Golf για να αναλάβουν τα υπουργικά τους καθήκοντα. «Δύο ξένοι στο ίδιο υπουργείο». Ο τίτλος της γνωστής ταινίας, ελαφρά παραφρασμένος φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα στο επίπεδο των σχέσεων και του κλίματος που επικρατεί μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή του, Πάνου Μπεγλίτη. Μία σύγκρουση η οποία εν πολλοίς ήταν προαναγγελθείσα, όχι όμως για τους λόγους που πολλοί φαντάζονταν στον Οκτώβριο του 2009, όταν οι δύο άνδρες ανηφόριζαν την λεωφόρο Μεσογείων μέσα σ’ένα μαύρο Golf για να αναλάβουν τα υπουργικά τους καθήκοντα.

Τότε ο Ε.Βενιζέλος ήταν ο άνθρωπος που ακολουθούσε τα βήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου, ακριβώς δεκατρία χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 1996: Ο μεγάλος ηττημένος της εσωκομματικής διαμάχης που «φυλακιζόταν» στο «χρυσό κλουβί» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αλλά με «δεσμοφύλακα», «επιτηρητή» – έλεγαν – τον Πάνο Μπεγλίτη, τον «άνθρωπο του προέδρου». “Oύτε καν λόγο στα εξοπλιστικά ζητήματα δεν θα έχει”, έλεγαν για τον Ε.Βενιζέλο, για να διαψευστούν φυσικά λίγο αργότερα…

 

Όλοι στοιχημάτιζαν για την σύγκρουση Βενιζέλου-Μπεγλίτη, αλλά, όπως προαναφέραμε, για τελείως διαφορετικούς λόγους. Κατ’αρχήν όσοι ξέρουν τον Ε.Βενιζέλο καλά σημειώνουν ότι «Δεν είναι από τους ανθρώπους ο οποίος θα δεχόταν επιτήρηση». Αλλά και ο Π.Μπεγλίτης λέγεται ότι ξεκαθάρισε τότε και προς τις δύο πλευρές, του Γ.Παπανδρέου και του Ε.Βενιζέλου, ότι δεν προτίθεται να βρεθεί ανάμεσα σε μία σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών.

Η – πάντοτε – κοινή παρουσία τους στις δημόσιες εμφανίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (συνεντεύξεις, εκδηλώσεις κλπ) αποκοίμισε τις όποιες φήμες για ψυχρότητα στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά όχι για πολύ. Άλλωστε ένα έμπειρο μάτι μπορούσε να διακρίνει ότι το πολιτικό μέγεθος του Ε.Βενιζέλου «καταπλάκωνε» τον Π.Μπεγλίτη σε όλες αυτές τις δημόσιες εμφανίσεις. Δεν επρόκειτο περί δυαρχίας στο υπουργείο Άμυνας.

Επρόκειτο περί απόλυτης κυριαρχίας του Θεσσαλονικιού πολιτικού με τον συμπαθή Π.Μπεγλίτη να περιορίζεται σε καθήκοντα υφυπουργού περιορισμένου βεληνεκούς. Έστω και αν από την αρχή πλαισιώθηκε με την ομάδα στελεχών του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ που είδαν την Βάσω Παπανδρέου να «ναυαγεί» σ’αυτή την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είδαν τον Π.Μπεγλίτη ως «σανίδα σωτηρίας» αφού ο Ε.Βενιζέλος, αρέσκεται στο “one man show”: Δεν έχει συνεργάτες ή δεν θέλει να έχει συνεργάτες… Γρήγορα άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες από την πλευρά του Π.Μπεγλίτη. Συνεργάτες του μέμφονταν τον προϊστάμενο υπουργό ότι «Δεν προχωρά το νομοθετικό έργο του υπουργείου».

Από τις αρχές της άνοιξης άρχισαν να τον κατηγορούν ότι «Ο Βενιζέλος καθυστερεί το κλείσιμο των στρατοπέδων και δεν μπορούμε να εμφανίσουμε μείωση των λειτουργικών δαπανών». Στον «εξωτερικό» κύκλο του Π.Μπεγλίτη ακούγονταν και φωνές για την διατήρηση του Ευάγγελου Βασιλάκου στην γενική διεύθυνση της ΓΔΑΕΕ.

Στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων τοποθετήθηκαν συνεργάτες που είχαν σχέση με τον κύκλο του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν επίσης στενές σχέσεις με γερμανική βιομηχανία, η οποία δείχνει να κυριαρχεί στο «επάνω όροφο», όπως αποκαλούν οι άνθρωποι του Ε.Βενιζέλου το περιβάλλον Μπεγλίτη.

Στα εξοπλιστικά ζητήματα, οι διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες: Στις δύο προμήθειες, την διακρατική που έχει υπογραφεί με την Ρωσία για τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL και το μνημόνιο για τις φρεγάτες FREMM, η ομάδα του Π.Μπεγλίτη πολεμά με πάθος την προμήθεια από την Ρωσία, προμοσιονάρει την «γερμανική λύση» των Marder-1A3 και στέκεται κριτικά απέναντι στις FREMM, ενώ ο Ε.Βενιζέλος έχοντας υψηλή πολιτική θεώρηση των πραγμάτων αντιλαμβάνεται τι θα σήμαινε ανατροπή αυτών των συμφωνιών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και δείχνει να επιμένει στην τήρησή τους έστω και σε μεθύστερο χρόνο.

Στις κρίσεις η παραμονή του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη αναδείχθηκε σε ένα ακόμα σημείο σύγκρουσεις μεταξύ των δύο υπουργών. Τελικά ο Ε.Βενιζέλος, επέβαλε την παραμονή του, κόντρα στις επιθυμίες της ομάδας των αποστράτων του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας Μπεγλίτη. Λίγο αργότερα ο τελευταίος έστελνε μία επιστολή στον Α/ΓΕΣ με την οποία τον επιτιμούσε γιατί άνοιγε θέμα εκσυγχρονισμού των ΑΗ-64A Apache!

Οι συνεχείς συνεντεύξεις του Πάνου Μπεγλίτη στα ΜΜΕ, έχουν προκαλέσει τον απόλυτο εκνευρισμό του Ε.Βενιζέλου. Ένα δηλητηριώδες σχόλιο για τον αναπληρωτή του στην συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους δημοσιογράφους στο «Δώμα του Ναυτικού» ήταν αρκετό για να καταδείξει ότι το επίπεδο των σχέσεων των δύο ανδρών έχει πέσει «υπό το μηδέν»: Δημοσιογράφος ζητεί από τον Ε.Βενιζέλο να σχολιάσει τα όσα είπε την προηγούμενη ημέρα ο Π.Μπεγλίτης για τα ΕΑΣ και ο Ε.Βενιζέλος δεν του απαντά ευθέως, αλλά απευθυνόμενος στην εμβρόντητη δημοσιογραφική ομήγυρη των 30-35 δημοσιογράφων δείχνει τον συνάδελφό τους και λέει: «Καλά, αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός που διαβάζει τις συνεντεύξεις του Μπεγλίτη»!

 Που μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά: Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι το υπουργικό δίδυμο στον πρώτο ανασχηματισμό θα είναι παρελθόν. Ο Ε.Βενιζέλος θα ήθελε ένα πιο «κεντρικό» υπουργείο (ανομολόγητος πόθος του το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μάλλον θα μείνει απλός πόθος). Το υπουργείο Οικονομίας, στην θέση της Λ.Κατσέλη θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή λύση. Ο συνταγματολόγος κατάλαβε γρήγορα, αλλά και επώδυνα, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο εύκολο δείχνει, τόσο δύσκολο είναι να κυβερνηθεί στην πράξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.