Η Raytheon υποστηρίζει τα HAWK του Αμερικανικού στρατού

Η Raytheon υποστηρίζει τα HAWK του Αμερικανικού στρατού

Ο Αμερικανικός στρατός υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 15 εκατ. δολαρίων με τη Raytheon στις 19 Δεκεμβρίου για την υποστήριξη των συστημάτων παρακολούθησης λειτουργίας των αντιαεροπορικών HAWK σε μονάδες πρώτης γραμμής.

H αμερικανική εταιρεία έχει επίσης αναλάβει την υποστήριξη των ίδιων συστημάτων (TRMF-Hawk Theater Readiness Monitoring Facilities).που βρίσκονται σε υπηρεσία στις τάξεις συμμαχικών δυνάμεων εκτός ΗΠΑ, καθώς το αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς HAWK (Homing all the Way Killer), παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη του άρχισε το 1953, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε αναβαθμισμένη μορφή από 12 συνολικά δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, οπότε παραμένει ένα από τα πλέον διαδεδομένα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο κι στις αρχές του 21ου αιώνα.  Οι εργασίες του προγράμματος θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Integrated Air Defense Center της εταιρείας στο Andover της Μασαχουσέτης.    

Το σύστημα στον ΕΣ

Ο Ελληνικός Στρατός υιοθέτησε πολύ νωρίς το σύστημα HAWK. Οι πρώτες μονάδες εντάχθηκαν σε υπηρεσία την δεκαετία του 1960. Με το σύστημα είναι εξοπλισμένες δύο μοίρες (μονάδες επιπέδου τάγματος) κατευθυνόμενων βλημάτων, η 180 Μ Κ/Β (Καπανδρίτι Αττικής) και η 181 Μ Κ/Β (Χορτιάτης Θεσσαλονίκης). Η πρώτη διαθέτει 4 πυροβολαρχίες και η δεύτερη 3 με σύνολο παρατακτής δύναμης τους 42 τριπλούς εκτοξευτές. Στο σύνολο τους σχεδόν οι επτά πυροβολαρχίες έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο Φάσης ΙΙΙ (PIP III). Όμως το HΑWK στη διαμόρφωση που έχει μετά τον εκσυγχρονισμό του σε Φάση ΙΙΙ, έχει καθορισμένη  περίοδο επιχειρησιακής διαθεσιμότητας μέχρι την 01 Ιανουαρίου 2011 κυρίως λόγω λήξεως ορίου ζωής των βλημάτων και δευτερευόντως λόγω αύξησης του κόστους συντήρησης μέσω της NAMSA, εξαιτίας της αποχώρησης χωρών – χρηστών από το πρόγραμμα (Γερμανία, Ολλανδία και Δανία). Η είσοδος τρισδιάστατων (3D) ραντάρ, δηλαδή μία διαφορετική διαμόρφωση (configuration) της σύνθεσης των πυροβολαρχιών βολής κατά την αρχική σχεδίαση της σύμβασης εκσυγχρονισμού καθώς και η σταδιακή αντικατάσταση των βλημάτων, θα επέτρεπε τη διατήρηση του συστήματος πέρα του έτους 2015 που είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την λήψη απόφασης του εκσυγχρονισμού σε Φάση ΙΙΙ.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΩΚ (ΦΑΣΗ ΙΙΙ)

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ‘’ΧΩΚ’’ αφορά τις επτά (7) Πυρο-βολαρχίες, Φάσης ΙΙ, των Αντιαεροπορικών  Μονάδων ‘’ΧΩΚ’’. Τον Μαρ 1999, υπογράφηκε η Σύμβαση του εκσυγχρονισμού με την εταιρεία HKV για τον εκσυγ-χρονισμό του συστήματος “ΧΩΚ” σε φάση ΙΙΙ, τελικού κόστους 152.833.370$, και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Την 14η Ιουν 2002, υπογράφηκε η σύμβαση ανακατα-σκευής (OVERHAUL) των υλικών του συστήματος «ΧΩΚ», κόστους 22.100.000$, η οποία ενεργοποιήθηκε την 05 Σεπ 2002.

Αποτέλεσμα του παραπάνω εκσυγχρονισμού είναι:

α. Μείωση προσωπικού και υλικών κάθε Πυρχίας κατά 10%.

β. Δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, αντιμετώπισης μαζικής αερο-πορικής απειλής.

γ. Αύξηση της ευκινησίας των Πυροβολαρχιών με μείωση του χρόνου τάξεως κατά 30%.

δ. Χρησιμοποίηση σύγχρονου κέντρου διευθύνσεως πυρός (FDC) συμβατού με το σύστημα PATRIOT που έχει αποκτήσει η ΠΑ και με δυνατότητες μελλοντικών βελτιώσεων [σύνδεση με ραντάρ τριών διαστάσεων (3D), περιορισμένες αντιβαλλιστικές ικανότητες, έλεγχος SHORADS κλπ].

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΩΚ (ΦΑΣΗ ΙΙΙ)

Με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ‘’ΧΩΚ’’ επιτυγχάνεται:

α. Βεληνεκές:  42 km σε ύψος 45000 ft.

β.Δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής χαμηλά ιπτάμενων στόχων (pop-up) σε βεληνεκές μικρότερο των 20 km (LASHE MODE).

γ.Διαμόρφωση του ραντάρ συνεχούς κύματος (CW) με υψηλή αντοχή σε περιβάλλον Η/Π (ECM), με χαρακτηριστικά καταστολής πλευρικών λοβών (low sidelobe antenna).

δ.Δυνατότητα προσβολής τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (ΑΤΒΜ).

ε.Δυνατότητας μετακίνησης των εκτοξευτών με φορτωμένα τα βλήματα.

στ.Δυνατότητα προώθησης των ουλαμών εφόδου μέχρι και 20 χιλιόμετρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ζ.Ύπαρξη ενσωματωμένης διαγνωστικής συσκευής ελέγχου βλαβών (Βuilt-in Τest Εquipment – BITE).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.