ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το Ισραήλ μελετά την προμήθεια πυραύλων από τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ μελετά την προμήθεια πυραύλων από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz το Ισραήλ μελετά σε πρώτη φάση την πλαισίωση του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος Arrow με πυραύλους THAAD από τις ΗΠΑ και κατόπιν την οριστική απόσυρσή του.

Ο λόγος είναι το υψηλό κόστος ανάπτυξης νέων εκδόσεων βάσει των υπολογισμών και των εκτιμήσεων που έχουν γίνει. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις τόσο με τη Lockheed Martin, την κατασκευάστρια του πυραυλικού συστήματος THAAD, όσο και με την αμερικανική κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, ενώ την επόμενη χρονιά (2008) μπορεί να τοποθετηθούν οι αρχικές παραγγελίες. Η Lockheed Martin από την πλευρά της γνωστοποίησε ότι έχει τη δυνατότητα να παραδώσει πυραύλους THAAD στο Ισραήλ μέσα στο 2009. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη νέων εκδόσεων του Arrow συνεχίζεται και σύντομα αναμένεται η εκτέλεση μίας νέας σημαντικής δοκιμής. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία δοκιμή του συστήματος, τον Δεκέμβριο του 2005, πύραυλοι Arrow αναχαίτισαν με επιτυχία και κατέστρεψαν έναν πύραυλο παρόμοιων επιδόσεων και δυνατοτήτων με τον ιρανικό Shihab-3 (Shahab-3). Το πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος Arrow ξεκίνησε το 1988 με το 80% της χρηματοδότησής του να προέρχεται από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας, από την στιγμή που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του πολέμου των άστρων του τότε προέδρου των ΗΠΑ, R. Reagan. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το πρόγραμμα του «πολέμου των άστρων» ματαιώθηκε το 1993 και το κόστος της ανάπτυξης του Arrow επωμίστηκαν εξίσου ΗΠΑ και Ισραήλ. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.