ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ: Αναπάντητα ερωτήματα για το τρίγωνο Raytheon-Axon-Soukos…

Πολλά όσο και αναπάντητα ερωτήματα πλανώνται αναφορικά με τη συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας Raytheon με την ελληνική εταιρεία Sοukos Robots, που εδρεύει στην Λάρισα. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας, το αν πρόκειται για νέα εμπορική συμφωνία και όχι απλά για υλοποίηση προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets) που «πασπαλίστηκε με χρυσόσκονη», αλλά συνεπακόλουθα και για το «ράλι» στο Χρηματιστήριο της μετοχής της Axon Συμμετοχών.

Όλα αυτά με δεδομένο ότι Soukos Robots ανήκει στην Axon Εμπορική Α.Ε., η οποία με την σειρά της είναι αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της αμερικανικής Raytheon. Άρα αμέσως, έχουμε μία «άλλης ποιότητας συμφωνία», από μία κανονική συμφωνία συνεργασίας που θα μπορούσε να υπάρχει μεταξύ δύο -μη εμμέσως συνδεομένων- εταιρειών όπως της Raytheon και της Soukos Robots. Και εν τέλει έχουμε το «ράλι» στη μετοχή της εισηγμένης εταιρείας Αxοn Συμμετοχών, η οποία διαπραγματεύεται (!) με την Axon Εμπορική Α.Ε. για συνεργασία των δύο… Axon με αντικείμενο την ευρεσιτεχνία της Soukos HighTech και Soukos Robots, οι οποίες ανήκουν στην Axon Εμπορική! Συγκεκριμένα διαβάζουμε σε ανακοίνωση της 5/1/2007 όπως δημοσιεύτηκε σε ελληνικά ΜΜΕ τα εξής:

«Σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Soukos HighTech και Soukos Robots σκοπεύει να προχωρήσει η Axon Συμμετοχών, καθώς επιδιώκει συνεργασία για την εκμετάλλευση διαφόρων προϊόντων που στηρίζονται σε ευρεσιτεχνίες του κ. Κων/νου Σούκου, με τρόπο πρόσφορο για αυτή και με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της.

Σε σχετική απαντητική ανακοίνωση της εισηγμένης προς την Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποσαφηνίζεται πως  η Soukos HighTech AE, η οποία ανήκει στον ευρύτερο Όμιλο της Axon Εμπορική ΑΕ, συνεργάζεται με την εταιρεία του κ. Κων/νου Σούκου με την επωνυμία Soukos Robots, η οποία κατέχει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Επίσης, σημειώνεται πως υπέγραψε πρόσφατα συμφωνητικό συνεργασίας με μεγάλη αμυντική εταιρεία των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση μίας συγκεκριμένης ευρεσιτεχνίας.

Τέλος αποσαφηνίζεται πως η Axon Συμμετοχών AE δεν αποτελεί μέρος της ανωτέρω συμφωνίας». 

Σε δημοσίευμα της 18/1, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αναφέρει για μία «ευρεσιτεχνία» της Soukos Robots, την οποία αγόρασε η αμερικανική εταιρεία Raytheon και η συμφωνία αφορά «την αγορά αντί-RPG, παθητικής προστασίας οχημάτων μάχης» αναφέρει ότι η συνολική σύμβαση είναι ύψους 31.000.000 δολαρίων και φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της στα αμυντικά  συστήματα Glynn Raymer, σύμφωνα με τις οποίες «η Raytheon βρήκε στη Soukos Robots τεχνολογία την οποία δεν βρήκαμε πουθενά αλλού. Με την τεχνολογία αυτή θα μπορούμε να προστατέψουμε τους στρατιώτες μας». Και ακολουθούν οι δηλώσεις του προέδρου της ελληνικής εταιρείας Κ. Σούκου, σύμφωνα με τις οποίες «Η ευρεσιτεχνία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφη, οχήματα μάχης και προσωπικού. Σύντομα θα έχουμε και άλλα νέα ως προς την χρήση του συστήματος. Το παθητικό σύστημα προστασίας από ρουκέτες RPG θα αχρηστεύει την ρουκέτα την ώρα που αυτή θα βρίσκεται στον αέρα πριν φτάσει στο στόχο της και εκραγεί».

Τα όσα αναφέρουν οι δύο άνδρες κρίνονται ως άκρως αμφιλεγόμενα και επιδεχόμενα πλήρους αμφισβήτησης από τεχνικής άποψης:

Είναι πρακτικώς αδύνατον να υπάρξει «παθητικό σύστημα προστασίας από ρουκέτες RPG». Η έννοια «παθητικό σύστημα κατά RPG» για τους γνωρίζοντες τα απλά και στοιχειώδη, ξεκινάει και τελειώνει στις… μεταλλικές σχάρες, που τοποθετεί ο αμερικανικός Στρατός περιμετρικά των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) ή μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και σε ορισμένα σημεία των αρμάτων μάχης Μ1Α2 Abrams στο Ιράκ. Βάσει των ισχυόντων νόμων της φυσικής, είναι πρακτικά αδύνατο να εξουδετερωθεί ένα μη κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα της κατηγορίας του RPG, από οτιδήποτε «παθητικό», για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει τους όποιους αισθητήρες (sensors) στους οποίους θα παρεμβληθεί η «ευρεσιτεχνία» της Soukos Robots, για να το καταστρέψει ή να του αλλάξει τροχιά. Όσο κι αν φαίνεται απλοϊκό, η λειτουργία των RPG είναι όμοια με την λειτουργία  μιας σφαίρας. Εκτοξεύεται κι αν είναι εντός της ακτίνας δράσης και καλή η σκόπευση, καταλήγει στο στόχο. Τώρα αν ο στόχος έχει παθητικά μέτρα προστασίας, δηλαδή θωράκιση, οποιουδήποτε είδους, αυτό σίγουρα δεν αφορά την «ευρεσιτεχνία» της Soukos, εκτός κι αν πρόκειται για κάποια… αόρατη ηλεκτρομαγνητική «ασπίδα» τύπου Star Trek.

Κατά τα λοιπά, καταστροφή του βλήματος εν πτήσει, μπορεί να γίνει μόνο θεωρητικά, με τη χρήση ενεργητικών συστημάτων τα οποία υπάρχουν σε σχετική αφθονία στο διεθνές εμπόριο αμυντικών συστημάτων, αφορούν όμως κυρίως αντιαρματικούς πυραύλους και όχι απλές ρουκέτες που βάλλονται από κοντινές αποστάσεις.

    

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διευκρινιστεί, από την Axon Εμπορική αν υπάρχει σχέση της συμφωνίας με τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη που υποχρεούται η Raytheon να καταβάλει προς το ελληνικό δημόσιο. Διότι στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε η συμφωνία ονομαστικά να αφορά 31.000.000 δολάρια, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αλλά στην πράξη είτε να περιορίζεται μέχρι και στο 1/12 του ποσού αυτού (ομιλούμε περί του συντελεστή-πολλαπλασιαστή από 1-12 με τον οποίο πολλαπλασιάζεται η πραγματική αξία του προγράμματος offset, ανάλογα με το νούμερο που θα επιλέξει η αρμόδια επιτροπή του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκεται στην προμήθεια η οποία και αποφέρει αντισταθμιστικά οφέλη). Θα μπορούσε όμως να ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο! Δηλαδή, η πραγματική αξία του προγράμματος να είναι 31 εκατ. δολάρια, ποσό το οποίο πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή (από 1-12) που έχει επιλεγεί να εμφανίζει ένα νούμερο μέχρι και… 400 εκατομμύρια δολάρια που θα καταγραφεί ως ποσό το οποίο εντάσσεται στην υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους της Raytheon της συγκεκριμένης αξίας offsets στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απλά για την ενημέρωση των αναγνωστών του δικτυακού μας κόμβου, επισημαίνουμε ότι η ελάχιστη τιμή της μετοχής της Axon Συμμετοχών (Holdings) το 2006 ήταν περί τα 2,1 ευρώ, η αντίστοιχη ελάχιστη του 2007 ήταν 4,04 ευρώ και στην παρούσα φάση κινείται περί τα 4,50 ευρώ. Ασφαλώς και ο όμιλος παρουσιάζει και άλλες δραστηριότητες βάσει των οποίων θα μπορούσε να αιτιολογήσει την ανοδική πορεία της μετοχής το τελευταίο επτάμηνο, με αυξημένους μάλιστα όγκους συναλλαγών. Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία με τη Raytheon είναι σοβαρά και θα πρέπει να απαντηθούν πειστικά από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.