ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Νορβηγία παραμένει στο πρόγραμμα JSF υπό προϋποθέσεις

Η Νορβηγία παραμένει στο πρόγραμμα JSF υπό προϋποθέσεις

Στις 22 Ιανουαρίου 2007 το Νορβηγικό υπουργείο άμυνας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε και επίσημα την απόφαση της χώρας να παραμείνει στο πρόγραμμα του F-35 Lightning II και να συμμετάσχει στη φάση παραγωγής.

Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου (MoU), αναμένεται σύντομα καθώς η Νορβηγία την είχε καθυστερήσει διεκδικώντας μεγαλύτερο υποκατασκευαστικό έργο για την αμυντική της βιομηχανία, το οποίο και τελικά απέσπασε. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Αυστραλία, όσο και ο Ολλανδία υπέγραψαν για την παραμονή τους στο πρόγραμμα λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην ίδια ανακοίνωση του Νορβηγικού υπουργείου άμυνας διευκρινίζεται ότι οι υποψηφιότητες του σουηδικού JAS 39 Gripen και του Eurofighter δεν απορρίπτονται αλλά συνεχίζουν να υφίστανται, από την στιγμή που απόφαση της νορβηγικής πολιτικής ηγεσίας είναι η διατήρηση του ανταγωνισμού μεταξύ των τριών υποψηφίων, προκειμένου η τελική επιλογή να είναι ένας κάλλιστος συνδυασμός επιχειρησιακών δυνατοτήτων, κόστους αγοράς και συντήρησης και εξασφάλισης βιομηχανικού έργου που θα διατηρήσει για αρκετά χρόνια υπάρχουσες αλλά και νέες θέσεις εργασίας στη ζωή… Η ημερομηνία της υπογραφής του MoU για την παραμονή της Νορβηγίας στο πρόγραμμα JSF δεν γνωστοποιήθηκε μέσω της ανακοίνωσης, είναι όμως γνωστό ότι το νορβηγικό υπουργείο άμυνας ξεκίνησε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων τόσο με την τετραεθνή κοινοπραξία του Eurofighter, όσο και με τη σουηδική SAAB στις αρχές του μήνα που διανύουμε. Η Νορβηγία επιμένει στην τακτική των διαπραγματεύσεων παρά το γεγονός ότι προτίθεται μέσα στην επόμενη δεκαετία να αντικαταστήσει τα F-16 MLU (Mid-Life Update) που σήμερα αξιοποιεί επιχειρησιακά με όχι περισσότερα από 80 νέα μαχητικά! Η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη, από την στιγμή που η χώρα μας έχει προβεί στην αγορά 105 νέων μαχητικών αεροπλάνων μόνο κατά τα τελευταία επτά περίπου χρόνια και σκοπεύει να προβεί σε μία πρόσθετη μέχρι το 2010, χωρίς να έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία αντιστοίχων διαπραγματεύσεων. Διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος, δεδομένου ότι οι ανάγκες της στον συγκεκριμένο τομέα είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τη νορβηγική για τα επόμενα 10-15 χρόνια…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.