ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και εξουδετέρωσης IED για τον Καναδά

Οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και εξουδετέρωσης IED για τον Καναδά

Το καναδικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου την απόφασή του να προβεί στην άμεση προμήθεια 16 συνολικά τεθωρακισμένων οχημάτων, ειδικών για την ταχεία εκκαθάριση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED: Improvised Explosive Device).

Επισημαίνεται ότι οι απειλές αυτού του είδους είναι οι πλέον σημαντικές στο Αφγανιστάν καθώς τα ναρκοπέδια χωρίς χαρτογράφηση και σήμανση, αλλά και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ευθύνονται κατά κύριο λόγω για το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές τόσο μεταξύ των δυνάμεων της ISAF, όσο και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Σημειώνεται ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στο τέλος του 2001 μέχρι σήμερα, ο Καναδάς έχει χάσει 52 ένστολους. Από τα 16 ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα που θα προμηθευτεί ο Καναδάς, τα έξι είναι τύπου Husky, πέντε τύπου Buffalo και άλλα τόσα τύπου Cougar. Τα Husky είναι οχήματα ειδικά εξοπλισμένα για τον εντοπισμό των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και τα Buffalo που ακολουθούν αμέσως μετά, χρησιμοποιούν τους ειδικούς βραχίονες που διαθέτουν για την ανάσυρση των εκρηκτικών μηχανισμών. Τα θηριώδη Cougar έρχονται τελευταία για την περισυλλογή και την εξουδετέρωσή τους. Για το σκοπό αυτό φέρουν ειδικά ρομπότ και ομάδα πυροτεχνουργών η οποία εργάζεται προστατευμένη στο εσωτερικό του οχήματος, εξουδετερώνοντας τους μηχανισμούς με τη χρήση ειδικών εργαλείων και βραχιόνων. Με βάση την ύψους 29,6 εκατ. δολαρίων σύμβαση που έχει υπογραφεί το πρώτο όχημα θα παραδοθεί στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2007. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.