Το Galileo σε νέα φάση μετά από απόφαση της Ε.Ε.

Το Galileo σε νέα φάση μετά από απόφαση της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη γερμανική ραδιοφωνία (Deutsche Welle) η χρηματοδότηση του προγράμματος Galileo θα γίνει από εθνικά κονδύλια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκαταλείποντας οριστικά τη λύση της χρηματοδότησης από τις εταιρείες και τους ομίλους που θα συμμετέχουν σε αυτό.

Η απόφαση λήφθηκε από τη σύνοδο υπουργών μεταφορών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις Βρυξέλες. Η απόφαση πάρθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (μικρότερο του μήνα), όταν νέα σειρά διαπραγματεύσεων με τους κατασκευαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οδηγήθηκε για άλλη μία φορά σε αδιέξοδο τον προηγούμενο Μάιο. Η διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από το συνολικό κατασκευαστικό έργο στο πλαίσιο του προγράμματος από κάθε εταιρεία ξεχωριστά ήταν η σημαντικότερη αιτία των μακροχρόνιων καθυστερήσεων που έχει σημειώσει το πρόγραμμα (περίπου πέντε έτη). Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις που είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν το πρόγραμμα σε οριστική ματαίωση, καθώς εκτός από τη διάθεση του νέου αμερικανικού βελτιωμένου δικτύου GPS III, και του ρωσικού GLONASS NAVSTAR, σημαντικό έδαφος έχουν κερδίσει η Κίνα και η Ιαπωνία στον συγκεκριμένο χώρο, αναπτύσσοντας τα δικά τους δορυφορικά δίκτυα ναυτιλίας, η σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα να τερματίσει την παλιά διαδικασία και να αντλήσει τα κονδύλια από εθνικούς πόρους των χωρών-μελών της Ε.Ε. Και οι 27 υπουργοί μεταφορών της Ε.Ε. συμφώνησαν και συνυπέγραψαν το αρχικό πλάνο χρηματοδότησης και εξέλιξης του προγράμματος Galileo, βάσει του οποίου θα πρέπει να διατεθούν 2,4 δις ευρώ, από τα 4, ποσό στο οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το κόστος του προγράμματος. Σημειώνεται ότι ήδη μέχρι σήμερα 1,3 δις ευρώ έχουν διατεθεί από εθνικούς πόρους στο πρόγραμμα Galileo. Στόχος παραμένει η ενεργοποίηση του δικτύου Galileo –το οποίο θα περιλαμβάνει 30 δορυφόρους- το αργότερο μέσα στο 2012. Σε αντίθεση με το αμερικανικό GPS, το οποίο ανήκει στο υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε πολίτες και μη στρατιωτικούς οργανισμούς, το ευρωπαϊκό δορυφορικό δίκτυο ναυτιλίας θα προορίζεται μόνο για πολιτική χρήση και θα χρεώνει τους χρήστες του… Σημειώνεται ότι το Ισραήλ, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Ινδία, το Μαρόκο και η Νότια Κορέα έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες συμμετοχής στο πρόγραμμα Galileo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.