Πληροφορίες για την ΑΔΙΣΠΟ

Πληροφορίες για την ΑΔΙΣΠΟ

Η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2003, στο Στρατόπεδο «Ταξιάρχου Λασκαρίδη Κωνσταντίνου», στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.), της  29 Ιουλίου 2002. Η Σχολή άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2003.

Η ίδρυση της Σχολής επεβλήθη από την Αμυντική Στρατιωτική Αναθεώρηση (ΑΣΑ), προκειμένου να εξασφαλισθεί Διακλαδική Εκπαίδευση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), σημαντική συνιστώσα αποτελεσματικότητας, και πολλαπλασιαστής ισχύος.

Αποστολή της σχολής είναι να παρέχει διακλαδική εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου καθώς και επιμόρφωση επί βασικών θεμάτων γεωπολιτικής σε ανώτερα στελέχη των Ε.Δ., με σκοπό την προαγωγή της ικανότητάς τους στη σχεδίαση, διεύθυνση, διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την κατάρτισή τους για τη στελέχωση εθνικών και συμμαχικών διακλαδικών στρατηγείων στο εσωτερικό ή εξωτερικό και λοιπών εθνικών-συμμαχικών/διεθνών θέσεων, ώστε να τους καταστήσει ικανούς διοικητές και επιτελείς διακλαδικών στρατηγείων

Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής αποτελούν:

• Μόνιμοι εν ενεργεία Αξιωματικοί (προσωπικό της Σχολής).

• Καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

• Αξιωματικοί γενικότερα εν ενεργεία (εε) ή εν αποστρατεία (εα) με πείρα σε ειδικά θέματα.

• Προσκεκλημένοι Αξιωματούχοι του κράτους και της Πολιτείας.

Στην Σχολή φοιτούν κατά βάση αξιωματικοί των τριών κλάδων ΕΔ, βαθμού Ταγματάρχη, Αντισυνταγματάρχη, του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), Πλωτάρχη-Αντιπλοιάρχου, του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και Επισμηναγού, Αντισμηνάρχου, της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Κάθε εκπαιδευτική σειρά δέχεται μέχρι 255 σπουδαστές και η εκπαίδευση διαρκεί 10 μήνες. Οι εξετάσεις εισαγωγής στην ΑΔΙΣΠΟ διεξάγονται μια φορά το χρόνο, με μέριμνα των κλάδων. Δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις έχουν οι αξιωματικοί των τριών Κλάδων των ΕΔ, που έχουν συμπληρώσει το 14ο  μέχρι και το 21ο  έτος υπηρεσίας τους και φοίτησης με τη συμπλήρωση του 15ου  μέχρι και του 22ου  έτους υπηρεσίας τους. Η εκπαίδευση διαρκεί 44 εβδομάδες, διαιρείται σε τέσσερις (2) εκπαιδευτικές περιόδους και κατανέμεται σε επτά (7) τομείς. Τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπονούνται από τη Σχολή και εγκρίνονται από το ΓΕΕΘΑ.

Τα αντικείμενα εκπαίδευσης κατά τομέα είναι:

• Τομέας “Α”     

Ηγεσία – Διοίκηση – Διευθυντική

• Τομέας “Β”

Οργάνωση – Διοίκηση – Λειτουργία Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.) –  Ενιαίο Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου.

• Τομέας “Γ”

Πολιτική Εθνικής Ασφάλειες (ΠΕΑ) – Εξωτερική Πολιτική – Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ) – Παράγοντες Εθνικής ισχύος – Εθνικά Θέματα – Στρατηγική – Διεθνείς     Σχέσεις / Οργανισμοί – Διεθνές Δίκαιο

• Τομέας “Δ”

Διεθνές και περιφερειακό Περιβάλλον – Αμυντικός Σχεδιασμός – Σύγχρονες απειλές .

• Τομέας “Ε”

Διαχείριση Κρίσεων – Διαδικασία λήψης απόφασης – Επιχειρησιακή  Εκπαίδευση ανά Κλάδο.

• Τομέας “ΣΤ”

Σχεδίαση – Εκτέλεση – Υποστήριξη Διακλαδικών Επιχειρήσεων.

• Τομέας “Ζ”

Συμμετοχή σε Διακλαδικές ασκήσεις – Εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Η εκπαίδευση υλοποιείται από τις τέσσερις Έδρες:

• Έδρα Επιχειρησιακής Σχεδίασης (ΕΕΣ).

• Έδρα Διακλαδικού Αμυντικού Προσανατολισμού (ΕΔΑΠ).

• Έδρα Ασφαλείας – Στρατηγικής (ΕΑΣ).

• Έδρα Διακλαδικών Επιχειρήσεων – Ασκήσεων (ΕΔΕΑ).

Στο πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής, κατόπιν σχετικής πρότασής της και έγκρισης του ΓΕΕΘΑ, δύναται να περιλαμβάνονται και άλλα αντικείμενα ή τομείς, ανάλογα με τις εξελίξεις στα θέματα ενδιαφέροντος της Σχολής.

Η εκπαίδευση στη σχολή διεξάγεται κατά το πλείστον υπό μορφή σεμιναρίων και ασκήσεων και περιλαμβάνει:

• Παρουσιάσεις υπό μορφή διαλέξεων των αντικειμένων, που καθορίζονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.

• Διαλογικές συζητήσεις των εξωτερικών ομιλητών και των σπουδαστών, τόσο στην αίθουσα όσο και στις ομάδες.

• Συζητήσεις κατά ομάδες για ειδικά θέματα – προβλήματα και εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων. 

• Ατομικές ή ομαδικές εργασίες και διατριβές όπως καθορίζονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.

• Συμμετοχές σε πολεμικά παίγνια και ασκήσεις.

• για την εθνική άμυνα και την ανάπτυξη της χώρας.

• Εκπαιδευτικά ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό, ενημερωτικές επισκέψεις σε εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας

Η Σχολή για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη διευκόλυνση των σπουδαστών, διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και μέσα, όπως Βιβλιοθήκη, Αμφιθέατρο, Αίθουσα Πληροφορικής και Αίθουσα Πολεμικών Παιγνίων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξασφάλιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για παρουσίαση, μελέτη και προετοιμασία των διαλέξεων, αλλά και των εργασιών των σπουδαστών. Σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα έχουν εγκατασταθεί στις αίθουσες διδασκαλίας, στις Έδρες Εκπαίδευσης, στη Διοίκηση, στα Επιτελικά Γραφεία, στο Αμφιθέατρο και στη Βιβλιοθήκη.

Επιπλέον, στο χώρο της Σχολής έχει αναπτυχθεί τοπικό δίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σπουδαστές να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της ενημέρωσης, της παρουσίασης, της αξιολόγησης, αλλά και της διαχείρισης μεγάλου όγκου πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα με μείωση του χρόνου και του κόστους στην εκπαίδευση.

Ειδικός χώρος εξοπλισμένος με ικανό αριθμό ΗΥ, εξασφαλίζει τη δυνατότητα στους σπουδαστές σύνδεσης με το διαδίκτυο και διαχείρισης των πληροφοριών.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η Σχολή αθλούνται οι σπουδαστές κατά το αρχαίο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιή», ώστε να συντηρείται και η καλή φυσική κατάστασή τους.

Από την ίδρυση της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) και κατά τις 4 εκπαιδευτικές σειρές  που  έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, έχουν φοιτήσει 896 συνολικά σπουδαστές, ως ακολούθως:

α.  ΣΞ: 479

β.  ΠΝ: 158

γ.  ΠΑ: 163

δ.  ΚΟΙΝΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ: 8

ε.  ΕΛ.ΑΣ: 4

στ. ΛΣ: 4

ζ.  ΠΣ: 3

η.  ΑΙΓΥΠΤΟΣ: 2 

θ.  ΑΛΒΑΝΙΑ: 6

ι.  ΑΛΓΕΡΙΑ: 1

ια. ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: 3

ιβ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 1

ιγ. ΗΠΑ: 1

ιδ. ΚΥΠΡΟΣ:58

ιε. ΛΑΙΚΗ ΔΗΜ.ΚΟΓΚΟ: 2

ιστ. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: 1

ιζ. ΣΕΡΒΙΑ:1

ιη. ΤΥΝΗΣΙΑ: 1

Η Σχολή επιδιώκει την αναβάθμιση και συνεχή  αναπροσαρμογή της παρεχόμενης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες του συγχρόνου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, όπως αυτό διαμορφώνεται με τις νέες γεωπολιτικές και στρατηγικές συνθήκες, στο διεθνές περιβάλλον. Για την υποβοήθηση της υλοποίησης των παραπάνω στόχων η Σχολή επιδιώκει τη στενή συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και Στρατιωτικές Σχολές, του εσωτερικού και εξωτερικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περισσότερες  πληροφορίες για τη Σχολή παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (www.geetha.mil.gr)

(από ενημερωτικό σημείωμα του ΓΕΕΘΑ/Εκπρόσωπος Τύπου)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.