Γενεύη: Κρίσιμη διάσκεψη “Ομάδας Δράσης για τη Συρία” του ΟΗΕ

Γενεύη: Κρίσιμη διάσκεψη “Ομάδας Δράσης για τη Συρία” του ΟΗΕ

Για πρώτη φορά συναντώνται σήμερα στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μετάβαση στη Συρία και τον τερματισμό της βίας στη χώρα. 

Η διάσκεψη της «Ομάδας Δράσης για τη Συρία», την οποία συγκάλεσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και το Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, προσφέρει μια ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση, μακριά από την επισημότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο και έγινε δεκτό από τη Συρία, το οποίο όμως παραμένει νεκρό γράμμα.

Εκτός από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, στη συνάντηση θα είναι παρόντες οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, το Ιράκ, το Κατάρ και το Κουβέιτ, καθώς και η Τουρκία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Στόχος της διάσκεψης αυτής είναι να «καθοριστούν τα στάδια και τα μέσα που θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την άμεση κατάπαυση της βίας σε όλες της τις μορφές», όπως σημείωσε ο Άναν.

«Η Ομάδα Δράσης πρέπει επίσης να συμφωνήσει στις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές για μια πολιτική μετάβαση στη χώρα της οποίας θα ηγούνται οι Σύροι και που θα ικανοποιεί τις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού», συνέχισε ο Άναν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.