ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Ευρώπη αλλάζει, εμείς μπορούμε;

Η Ευρώπη αλλάζει, εμείς μπορούμε;

 

 

Μετά από μια μακρά περίοδο δύσκολης κυοφορίας,οι ηγέτες της Ευρώπης κατέληξαν επιτέλους σε ένα ιστορικό συμβιβασμό, που δημιουργεί σοβαρές ελπίδες ότι η κρίση που πλήττει τις χώρες της ευρωζώνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Χρειάστηκε βέβαια να φτάσει στα άκρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, να κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία ο Ολάντ και να αντιληφθεί,μετά από πολλές προσπάθειες η κα Μέρκελ, ότι η κρίση του ευρώ μπορεί να χτυπήσει και την πόρτα της.

Σημασία ωστόσο έχει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε μια σειρά ρυθμίσεις,που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις αδηφάγες αγορές,που στοχοποιούν τη μια χώρα μετά την άλλη, ενώ παράλληλα άνοιξαν το δρόμο και για ένα αναπτυξιακό πακέτο που μπορεί να ανακουφίσει τις χειμαζόμενες από την ανεργία χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η συμφωνία αυτή συνοδεύεται, όπως ήταν αναπόφευκτο, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση,με μια σειρά δημοσιονομικών υποχρεώσεων για τα κράτη που θα ζητήσουν την προσφυγή στον μηχανισμό. Δεσμεύσεις όμως πού δεν φαίνεται να σφίγγουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό,για όσες χώρες χρειαστούν τη βοήθεια.

Η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των χωρών που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι δικές μας αδυναμίες,η ασυνέπεια στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει και κυρίως οι παλινωδίες και καθυστερήσεις λόγω πολιτικού κόστους,μας στερούν για την ώρα αυτή δυνατότητα. Ωστόσο όπως επεσήμανε και ο κ.Γιουνκέρ,αν στο επόμενο διάστημα η χώρα μας προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαφανεί ότι χρειάζεται μια αντίστοιχη μεταχείριση, το θέμα θα εξεταστεί ευνοϊκά.

Είναι αυτονόητο ότι μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους μας,με τον μη υπολογισμό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθιστά πιο ρεαλιστική και λιγότερο επώδυνη την έξοδο από την κρίση. Υποχρέωση και ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να προχωρήσει επιτέλους χωρίς καθυστερήσεις και μικροκομματικούς υπολογισμούς στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να μπορέσει και η οικονομία και οι πολίτες που δοκιμάζονται να επωφεληθούν από το νέο τοπίο που διαμορφώνεται πλέον στην Ευρώπη.

[Αναδημοσίευση από tovima.gr]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.