ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Επίσημη Παρουσίαση του PUMA

Επίσημη Παρουσίαση του PUMA

Μία συμβολική ημερομηνία, την 5η Μαίου 2006, την ημέρα εορτασμού της επετείου των πενήντα ετών από τη συγκρότηση του Γερμανικού στρατού επελέγη για την επίσημη παρουσίαση του νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) PUMA, στο Munster.

Ο Γερμανικός στρτατός πρόκειται να προμηθευτεί συνολικά 410 οχήματα προϋπολογιζόμενου κόστους 3 δις ευρώ. Η πολιτική απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται το 2007. Όμως το 2004 ανατέθηκε στην στην εδρεύουσα στο Kassel, Projekt System & Management GmbH, εταιρία που συνέστησαν από κοινού συμμετέχοντας με ίσο ποσοστό (50%), οι Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall Landsysteme (RLS), συμβόλαιο για την κατασκευή πέντε οχημάτων προ-παραγωγής.

Το PUMA διαθέτει δύο επίπεδα προστασίας,το Level-A που επιτρέπει την αερομεταφορά του οχήματος με το μεταφορικό αεροσκάφος Α-400Μ καθώς το ολικό βάρος του οχήματος δεν ξεπερνά τους 31,45 μετρικούς τόνους, και το Level-C που το βάρος του οχήματος φθάνει τους 43 τόνους. Με μέγιστο βάρος (πλήρης φόρτος μάχης) 43 τόνους, βάρος πύργου 3,5 τόνους, βάρος σκάφους 20 τόνους και βάρος εξοπλισμού, πυρομαχικών και πληρώματος 3,5 τόνους, το διαθέσιμο βάρος για προστασία και δυναμικό περαιτέρω ανάπτυξης ανέρχεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 16 τόνων. Το ολικό μήκος του οχήματος είναι 7,350 μέτρα, και το ολικό πλάτος 3,7 μέτρα (επιτρέπει τη σιδηροδρομική μεταφορά του). Εξ αυτών τα 0,6 μέτρα αντιπροσωπεύουν το πάχος της πλευρικής θωράκισης (0,3 μέτρα ανά πλευρό), ενώ τα υπόλοιπα 3,1 μέτρα τον ωφέλιμο εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος μάχης. Το ύψος του Puma είναι 3,05 μέτρα, περιλαμβανομένων και 110 χιλιοστών θωράκισης κατά προσβολών οροφής. Αν όμως συμπεριληφθεί και το πανοραμικό περισκόπιο του αρχηγού τότε το ύψος φθάνει τα 3,5 μέτρα.

Το Puma χρησιμοποιεί μία βάρους 860 κιλών, δεκακύλινδρη έκδοση της σειράς πετρελαιοκινητήρων MT U 890 που είναι γνωστή και ως HPD (High Power Density: υψηλής πυκνότητας ισχύος) που  αποδίδει τουλάχιστον 800 kW (1.100 ίππους στις 4.250 στροφές ανά λεπτό, και μέγιστη ροπή 2070 Nm) ώστε να επιτευχθούν κινητικές επιδόσεις παραπλήσιες του Leopard 2. Το συγκρότημα ισχύος σχεδιάζεται ώστε να αποτελεί ολοκληρωμένη μονάδα, και θα περιλαμβάνει εκτός του κυρίως κινητήρα, τον εκκινητήρα, το σύστημα μετάδοσης, τη γεννήτρια ρεύματος, το σύστημα ψύξης και το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων.  Ο πύργος του Puma είναι μη επανδρωμένος, και εξαιτίας της απαίτησης μείωσης του βάρους και των διαστάσεων του, ασύμμετρης κατασκευής. Φέρει τον κύριο οπλισμό του Puma, ένα πυροβόλο Rheinmetall Mk 30-2 των 30 χιλ. και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. Στο πίσω μέρος του πύργου (bustle) φέρονται 200 βλήματα των 30 χιλ. δύο τύπων (διατρητικά κινητικής ενέργειας-τροχιοδεικτικά APFSDS-T, και διατρητικά-εμπρηστικά, τροχιοδεικτικά FAPIDS-T: Frangible Armour Piercing Incendiary Discarding Sabot-Tracer ή ABM) και 500 φυσίγγια 7,62 χιλ. για το συζυγές πολυβόλο. Επιπλέον 200 βλήματα 30 χιλ. φέρονται στο σκάφος αλλά εκτός του ενιαίου διαμερίσματος μάχης. Η τροφοδοσία του Mk 30-2 γίνεται από τη μία μόνο πλευρά και είναι δυνατή σε όλο το τόξο ανύψωσης του. Ο χειρισμός του πύργου και του οπλισμού γίνεται από τους δύο πλήρως εναλλάξιμους σταθμούς του αρχηγού πληρώματος και του πυροβολητή που είναι εγκατεστημένοι στο σκάφος, στο διαμέρισμα μάχης. Τόσο Ο αρχηγός πληρώματος όσο και ο πυροβολητής διαθέτουν σκοπευτικά κλασσικού τύπου. Του αρχηγού είναι ανεξάρτητο, σταθεροποιούμενο, με δυνατότητα άμεσης βολής, θερμική κάμερα, τηλέμετρο laser, δυνατότητα προβολής video, ηλεκτροπτικό κανάλι ημέρας και δύο επιλογές μεγέθυνσης. Του πυροβολητή είναι σταθεροποιούμενο, με μονόχρωμη CCD κάμερα ημέρας, θερμική κάμερα, τηλέμετρο laser, δυνατότητα προβολής videoκαι δύο επιλογές μεγέθυνσης.

Περισσότερες φωτογραφίες του PUMA μπορείτε να δείτε εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.