«Κοινότητα Ασφαλείας» θα δημιουργήσουν οι χώρες του ASEAN

Στη δέσμευση να έχουν δημιουργήσει «Κοινότητα Ασφαλείας» (ASC-ASEAN Security Community) μέχρι το 2020 συμφώνησαν οι 9 από τους 10 υπουργούς Άμυνας των χωρών της Ένωσης Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN-Association of South East Asian Nations) που συνεδρίασαν για πρώτη φορά στα 40 χρόνια ζωής της Ένωσης στην Κουάλα-Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Από τη συνάντηση απουσίασε η Μιανμάρ που τελεί υπό τον έλεγχο του στρατεύματος της χώρας και κατηγορείται από τις υπόλοιπες χώρες του ASEAN για την απουσία ουσιαστικά βημάτων που θα εκτόνωναν την κατάσταση στη χώρα και την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών της. Πέραν της Κοινότητας Ασφαλείας, οι χώρες του ASEAN έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία Κοινοτήτων στον τομέα της Οικονομίας (στο πρότυπο της εξελικτικής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Κοινωνίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εμβάθυνσης των σχέσεων και συντονισμού των ενεργειών σε όλους τους τομείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας ασχολήθηκε και με τη νέα ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ασίας, τις Συναντήσεις Υπουργών Άμυνας της Ασίας (ADMM-Asian Defence Ministers Meetings), προτείνοντας να θεσπιστούν συναντήσεις με υπουργούς Άμυνας χωρών εκτός Ασίας που οι χώρες τους όμως έχουν συμφέροντα σε αυτή την ήπειρο, ώστε να υπάρχει κάποιο φόρουμ διαβουλεύσεων για την αποτροπή εντάσεων. Το ASEANείναι μία ολίγον «περίεργη» με βάση τα δυτικά στάνταρ Ένωση Κρατών, καθώς ενσωματώνει χώρες με δημοκρατικά, δικτατορικά και κομμουνιστικά καθεστώτα. Αποτελείται από την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.