ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Διαπραγματεύσεις και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης ζητά ο Brzezinski

Σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ο Zbigniew Brzezinski, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Κάρτερ και εμπνευστής της αμερικανικής πολιτικής κατά των Σοβιετικών έναντι της Πολωνίας και του Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, κατέκρινε ως υποκριτική και παράλογη την άρνηση της κυβέρνησης Μπους να διαπραγματευτεί απευθείας με το Ιράν.

Υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο το Ιράν απέχει από την απόκτηση πυρηνικών όπλων τουλάχιστον μια πενταετία ο Brzezinski υποστήριξε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για μια διαδικασία μεγάλης διαπραγμάτευσης (Grand Bargain) τονίζοντας ότι με το να δραματοποιούν τα γεγονότα δημιουργώντας ατμόσφαιρα κρίσης, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν μπορούν να δουν ότι το Ιράν απέχει πολλά χρόνια από το σημείο που θα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Ο Brzezinski που έχει πρόσφατα επαναδραστηριοποιηθεί στις εφεδρείες του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, χαρακτήρισε ως παράλογη την εξελισσόμενη έμμεση διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με το Ιράν μέσω της ευρωπαϊκής «τρόικας» προτείνοντας να υιοθετηθεί η φόρμουλα διμερών/πολυμερών διαπραγματεύσεων που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας. Μια de facto συζήτηση των ΗΠΑ φαίνεται να διεξάγεται άλλωστε κατά καιρούς με το Ιράν στο πλαίσιο της επιρροής που ασκεί η Τεχεράνη επί μερίδας σιιτικών πολιτοφυλακών στο νότιο Ιράκ. Στο θέμα του Ιράκ ο Brzezinski πρότεινε τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σε βάθος 2-3 ετών προκειμένου να μην μετατραπούν αυτές σε γενεσιουργό αιτία της ενδοφυλετικής διαμάχης, αφού προηγηθεί σύγκλιση ενός περιφερειακού συμβουλίου με όλους τους γείτονες του Ιράκ για την παροχή εγγυήσεων της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την βοήθεια ώστε να ορθοποδήσει η οικονομίας της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.