ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Ελευσίνα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Η Ελευσίνα  θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Η Ελευσίνα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, μαζί με την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και το Νόβισαντ της Σερβίας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο καθώς ο πλήρης κατάλογος των χωρών που θα φιλοξενήσουν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης την περίοδο 2020-2033 εγκρίθηκε με 606 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 6 αποχές.

Όπως είναι γνωστό ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε το 1985 μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Πρώτη Ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη ανακηρύχθηκε η Αθήνα το 1985. Ο συγκεκριμένος θεσμός αποσκοπεί στην προώθηση του πλούτου και της πολυμορφίας των διαφόρων πολιτισμών, καθώς και στην ενίσχυση του συναισθήματος των Ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν σε έναν κοινό πολιτιστικό χώρο.

Η επιλογή των πόλεων που θα ανακηρυχθούν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης γίνεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία εξετάζει και επιλέγει μια πόλη από κάθε χώρα, με βάση ένα πολιτιστικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για την πόλη αυτή, το οποίο θα πρέπει να έχει μια ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση και να αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με βιώσιμο αντίκτυπο για την τοπική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.
Το πρόγραμμα της Ελευσίνας: Μετάβαση στην ΕUphoria

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 συμπίπτει με τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος της Ελευσίνας, συνοψίζεται στην φράση «Μετάβαση στην EUphoria». Το όραμα του καλλιτεχνικού προγράμματος πυροδοτείται από την πρόκληση της βιωσιμότητας και τρέφεται από την πεποίθησή ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τα «κλειδιά» για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Εμπνέεται από το τρίπτυχο Ευ-Μετάβαση-Ελευσίς και επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση: Πώς θα ήταν μια πόλη αν η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονταν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας; Τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καλούνται να επαναφέρουν το «ευ» στην καθημερινότητα, να επαναπροσδιορίσουν ένα μοντέλο βιωσιμότητας προκειμένου να προχωρήσουν με αισιοδοξία στο μέλλον.

Πέντε κεντρικά γεγονότα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εμπνεόμενο από τη μορφή της Περσεφόνης, τη μετάβαση και την εναλλαγή των εποχών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 Κεντρικά Γεγονότα που συνδέουν τη φυσική ροή του χρόνου με την εξέλιξη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα Κεντρικά Γεγονότα είναι:
Τελετή Έναρξης (Ιανουάριος 2021),
Τελετή Λήξης Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου 2021),
Μάιος 2021 (Σύνδεση της Ημέρας της Ευρώπης με τον ερχομό της Περσεφόνης και της άνοιξης), Ιούνιος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με την Ισημερία, τον ερχομό του καλοκαιριού και της καρποφορίας),
Σεπτέμβριος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή του φθινοπώρου και την Ισημερία).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.