ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δημοσιογράφοι και δικηγόροι του Μεξικό καταγγέλλουν ότι τα τηλέφωνα τους παρακολουθούνται

Δημοσιογράφοι και δικηγόροι του Μεξικό καταγγέλλουν ότι τα τηλέφωνα τους παρακολουθούνται

Ακτιβιστές, δικηγόροι υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι στο Μεξικό κατέθεσαν τη Δευτέρα, γραπτή διαμαρτυρία έπειτα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο τα κινητά τους τηλέφωνα παρακολουθούνταν με τη χρήση ενός λογισμικού που είχε αγοράσει η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Η καταγγελία έγινε στην εισαγγελία από εννέα άτομα έπειτα από το δημοσίευμα της New York Times που ανέφερε ότι κάποια από αυτά τα πρόσωπα είχαν πέσει θύματα κατασκοπείας με τη χρήση του λογισμικού, γνωστού ως Pegasus, το οποίο η ισραηλινή εταιρεία NSO Group είχε πουλήσει στην κυβέρνηση του Μεξικού.

Επικαλούμενο έκθεση μιας ερευνητικής οργάνωσης, η οποία εξέτασε τις καταγγελίες για κατασκοπεία, η γραπτή διαμαρτυρία αναφέρει ότι το γραφείο του εισαγγελέα και το υπουργείο Άμυνας συγκαταλέγονται στις κυβερνητικές οργανώσεις που είχαν αγοράσει το λογισμικό.

Μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι παρακολουθούνταν με τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού είναι η δημοσιογράφος Κάρμεν Αριστέγκουι, η οποία το 2014 συνέβαλε στην αποκάλυψη ότι η σύζυγος του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε αποκτήσει σπίτι από έναν μεγάλο κατασκευαστή της κυβέρνησης αλλά και ο Κάρλος Λορέτ ντε Μόλα, ένας δημοσιογράφος που εργάζεται στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa.

Άλλοι που υπογράφουν την διαμαρτυρία είναι ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες 43 εκπαιδευόμενων καθηγητών, η εξαφάνιση και η δολοφονία των οποίων το 2014 είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα και “πονοκέφαλο” στον πρόεδρο Νιέτα.

Ο Ντανιέλ Μιλάν, ένας εκπρόσωπος του προέδρου Νιέτα, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η κυβέρνηση του Μεξικού ευθύνεται για την κατασκοπεία όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. “Καταδικάζουμε την όποια απόπειρα παραβίασης του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής οποιουδήποτε προσώπου”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Έκθεση του Reuters το 2015 ανέφερε ότι πληθαίνουν τα αιτήματα παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση του Μεξικού, αυξάνοντας τις ανησυχίες για έλλειψη εποπτείας σε μια χώρα που μαστίζεται από την διαφθορά και από συνωμοσίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εγκληματικών οργανώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση του Μεξικού αγόρασε εξοπλισμό για παρακολουθήσεις ύψους σχεδόν 80 εκατομμυρίων δολαρίων από την NSO Group με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την έρευνα εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.