Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω: Καταστράφηκαν εκθέματα από τον σεισμό (φωτό)

Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω: Καταστράφηκαν εκθέματα από τον σεισμό (φωτό)

Παρόλο που καταστράφηκαν εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο λόγω σεισμού στην Κω το υπουργείο Πολιτισμού απέκρυψε το πραγματικό μέγεθος των καταστροφών και τη σοβαρότητα της κατάστασης…

Ο σεισμός 6,6 ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί της Κω προκάλεσε τεράστιες φθορές μεταξύ άλλων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Liberal.gr οι ζημιές που έχουν υποστεί τα εκθέματα του μουσείου είναι εξαιρετικά σοβαρές. Πολλά σωριάστηκαν στο έδαφος και έσπασαν, καθώς δεν ήταν ασφαλώς στερεωμένα στις βάσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, οι βάσεις δεν είχαν πακτωθεί, όπως συνήθως γίνεται, ούτε ήταν στέρεα κολλημένες στο έδαφος, όπως συμβαίνει με τις βάσεις που δεν πακτώνονται. Άλλα γλυπτά έγειραν από τις θέσεις τους και χτύπησαν στους τείχους με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βλάβες.

Αλλά και στο αίθριο του μουσείου φαίνεται πως καταστράφηκαν έργα τέχνης, καθώς έχουν σπάσει γλυπτά από τον βωμό του Διονύσου.

Πληροφορίες από το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτουν ότι η στέγη είχε μεγάλα προβλήματα και από το 2013 είχε υποδειχθεί πως πρέπει να αλλάξει. Τελικά, προ ημερών έπεσε τμήμα της, προκαλώντας ζημιές σε εκθέματα. Η αντικατάστασή της δρομολογήθηκε, αλλά δεν είχαν απομακρυνθεί όλα τα τμήματα μέχρι τον σεισμό με αποτέλεσμα ο,τι είχε απομείνει να πέσει και αυτό επάνω στα αρχαία εκθέματα, προξενώντας επιπλέον καταστροφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως απέκρυψε τη σοβαρότητα της κατάστασης και το πραγματικό μέγεθος των καταστροφών, αφού σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή μετά από αυτοψία που έκανε επιτόπου η γενική γραμματέας, Μαρία Βλαζάκη, ενημέρωσε επίσημα πως: «Μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.