Εξαρθρώθηκε μεγάλο δίκτυο παρασκευής νοθευμένων ποτών – Οι μπόμπες είχαν σαν κύριους πελάτες μαγαζιά του Ιονίου (φωτό)

Εξαρθρώθηκε μεγάλο δίκτυο παρασκευής νοθευμένων ποτών – Οι μπόμπες είχαν σαν κύριους πελάτες μαγαζιά του Ιονίου (φωτό)

Η Οικονομική Αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει ένα τεράστιο δίκτιο παράνομων ποτών.

Κατασχέθηκαν περίπου 12 τόνοι λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης ενώ συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, εκ των οποίων 18 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί, ενώ ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονται και τα 4 αρχηγικά μέλη τους.

Μάλιστα στα δυο κυκλώματα συμμετείχαν και δυο αδειοδοτημένες ποτοποιίες της Αττικής ενώ τα κέρδη από τη διακίνηση των νοθευμένων ποτών ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ομοειδείς εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν αυτόνομα, εισάγοντας λαθραία μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών. “Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώσαμε ότι τα μέλη της πρώτης οργάνωσης προμηθεύονταν και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, σε δύο αδειοδοτημένα ποτοποιία στην Αττική καθώς και σε πλήρες εξοπλισμένο παράνομο παρασκευαστήριο στην περιοχή του Μενιδίου, στη Δυτική Αττική, τα οποία διαχειρίζονταν τα αρχηγικά στελέχη, παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά.

Στο τελικό στάδιο διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά σε κάβες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα. Για τη δεύτερη οργάνωση προέκυψε συναφής εγκληματική δραστηριότητα και μεθοδολογία δράσης. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στη λαθραία εμπορία αιθυλικής αλκοόλης, ενώ σε οίκημα, σε περιοχή του Καματερού στη Δυτική Αττική, είχαν εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό για την παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών (κυρίως βότκα), τα οποία διέθεταν, σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο παράλληλων ερευνών σε Αττική και Ζάκυνθο κατασχέσαμε χιλιάδες φιάλες ποτών και περίπου δώδεκα τόνους αιθυλικής αλκοόλης ” αναφέρει ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος.

Πώς λειτουργούσαν

Από την έρευνα που διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας εξακριβώθηκε:
• η δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων, με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία,
• η παρασκευή αλκοολούχων ποτών σε 2 παράνομα παρασκευαστήρια, όσο και σε 2 ποτοποιίες, με σκοπό τη διάθεσή αυτών στην ελληνική αγορά κατά τους θερινούς μήνες,
• η αποφυγή καταβολής νομίμου φόρου – τέλους, δασμού ή άλλης επιβάρυνσης, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ.
Ως προς την μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), τα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους από τις διωκτικές αρχές λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα:
• χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών προσώπων
• επικοινωνούσαν κωδικοποιημένα, δημιουργώντας παράλληλα εμπιστευτικά δίκτυα διάθεσης των εμπορευμάτων τους,
• είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή (ποτοποιίες, παράνομα παρασκευαστήρια και αποθήκες) για την αποθήκευση και την παράνομη παρασκευή των αλκοολούχων ποτών, μετέφεραν τις παράνομες ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης σε πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων περίπου, καλυμμένες με πλαστική ταινία περιμετρικά, ενώ στο πάνω μέρος αυτών τοποθετούνταν μικροί σάκοι με πριονίδι, το οποίο δηλωνόταν και εικονικά ως μεταφερόμενο εμπόρευμα.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο, 20 και 21 Ιουλίου 2017, σε περιοχές της Αττικής (Νίκαια, Άγιος Δημήτριος, Χαϊδάρι, Παιανία, Καματερό και Αχαρναί) και στη Ζάκυνθο, με συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, αστυνομικών των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και στελεχών του Τελωνείου και του Γενικού Χημείου του κράτους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τους χώρους αποθήκευσης και διανομής των παράνομων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης:
• Το χρηματικό ποσό των 75.975 ευρώ,
• πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός δυο παράνομων παρασκευαστηρίων – συσκευαστηρίων αλκοολούχων ποτών,
• 12 δεξαμενές, που η καθεμιά τους περιείχε ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης (1000) λίτρων,
• 2 βαρέλια χωρητικότητας διακοσίων 200 λίτρων το καθένα, με οινοπνευματώδη υγρό.
• 3 δεξαμενές με άγνωστο υγρό εντός,
• 3 παλετοδεξαμενές χωρητικότητας ενός τόνου, κενού περιεχομένου,
• 5.267 γυάλινες φιάλες που περιείχαν διάφορα αλκοολούχα ποτά και (7.956) φιάλες κενές περιεχομένου,
• 2 φορτηγά αυτοκίνητα και ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο,
• 21 κινητά τηλέφωνα,
• εργαλεία αποκόλλησης και κόλλησης ετικετών,
• πλήθος πλαστών ενσήμων ετικετών, καπακιών εμφιάλωσης και χαρτοκιβωτίων,
• πλαστό τραπεζογραμμάτιο αξίας είκοσι 20 ευρώ και
• αλεξίσφαιρο γιλέκο και
• ένα μηχάνημα ανέλκυσης φορτίου.

Ο μεγαλύτερος όγκος των κατασχεμένων βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο και οίκημα, στο Κορωπί και το Καματερό, ενώ οι φιάλες αλκοολούχων ποτών, που κατασχέθηκαν στη Ζάκυνθο, είχαν παρασκευαστεί από την επιχείρηση ποτοποιίας που άνηκε στο αρχηγικό μέλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης. Οι κατασχεμένες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις τελωνειακές αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Το πρώτο κύκλωμα

Σχετικά με την πρώτη εγκληματική οργάνωση προέκυψε πως αφού εισήγαγαν λαθραία αιθυλική αλκοόλη στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ποσότητες αυτής ως πρώτη ύλη, προέβαιναν παράνομα στην παρασκευή και διάθεση προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, σε κάβες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα. Αρχηγικό ρόλο για τον πρώτο και δεύτερο πυρήνα, αντίστοιχα, είχε 47χρονος ιδιοκτήτης αδειοδοτημένης ποτοποιίας σε περιοχή της Αττικής και 63χρονη ημεδαπή, «αφανής» διαχειρίστρια αδειοδοτημένης ποτοποιίας, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν την παράνομη εισαγωγή αλκοόλης από το εξωτερικό και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή και τον εξοπλισμό των νόμιμων επιχειρήσεων τους, προέβαιναν στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τον τρίτο πυρήνα, είχε 38χρόνος ημεδαπός, ο οποίος αναλάμβανε την αγορά, παραλαβή και αποθήκευση των λαθραίων εμπορευμάτων σε καβάντζα, που βρίσκονταν εντός περιφραγμένης οικίας ιδιοκτησίας ημεδαπού, σε περιοχή της Αττικής, καθώς και τη διακίνηση – παράδοση των λαθραίων εμπορευμάτων στις παραπάνω επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε, ότι ο αρχηγός του τρίτου πυρήνα, συνεχίζοντας τις παράνομες δραστηριότητές του, δρούσε και ανεξάρτητα από το εγκληματικό δίκτυο. Ειδικότερα, εντός περιφραγμένης οικίας σε περιοχή της Αττικής, ιδιοκτησίας 56χρονου ημεδαπού, διατηρούσε χώρο, μέσα στον οποίο είχε εγκαταστήσει, παράνομα, πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό παρασκευής, τυποποίησης και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών. Στον ίδιο χώρο αποθήκευε προσωρινά κιβώτια με λαθραία αλκοολούχα ποτά, τα οποία στη συνέχεια διέθετε σε ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ και κάβες ποτών στην Αττική, καθώς και σε επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο υλικών καθαρισμού σε περιοχή της Ζακύνθου.

Το δεύτερο κύκλωμα

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση φέρεται ότι δραστηριοποιούταν στην παράνομη εμπορία αιθυλικής αλκοόλης, καθώς και στην παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών, την τυποποίηση σε γυάλινες φιάλες με επικόλληση πλαστών αυτοκόλλητων ετικετών, την συσκευασία σε χάρτινα κιβώτια και την διακίνηση προς πώληση. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει παράνομα σε οίκημα σε περιοχή της Αττικής, κατάλληλο εξοπλισμό (αντλίες, δεξαμενές, μηχανισμούς πλήρωσης μπουκαλιών, φιλτραρίσματος, εμφιάλωσης και συσκευασίας κ.α.) και χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη από την αρχή άδεια ίδρυσης ποτοποιίας, προέβαιναν στην παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών (κυρίως βότκα), χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ποσότητες λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης. Τη διεύθυνση της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε 39χρονος υπήκοος Αρμενίας, ο οποίος επόπτευε και καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, για τις ποσότητες των αλκοολούχων ποτών, που έπρεπε να παρασκευάζονται, ενώ αναλάμβανε και την είσπραξη των παράνομων χρηματικών ποσών από τις πωλήσεις. Επιπλέον, 64χρονος ημεδαπός φαίνεται να προέβαινε στην κατάρτιση πλαστών αυτοκόλλητων ετικετών, τις οποίες στη συνέχεια διέθετε στην εγκληματική οργάνωση. Μέρος των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζονταν στο ανωτέρω εργαστήριο από τα μέλη της οργάνωσης, διατίθονταν λαθραία για κατανάλωση σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης, κυρίως στη Χερσόνησο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.