«Βόμβα» του ΣτΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΑΕΙ

«Βόμβα» του ΣτΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΑΕΙ

Συνταγματικό και νομικό κενό στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων βλέπει το ΣτΕ με τη 5μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου να παραπέμπει λόγω σπουδαιότητας το θέμα στην 7μελή σύνθεση.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας διαπίστωσαν ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ορισμένων ΑΕΙ, ενώ δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των αποφοίτων των ΤΕΙ, όπου προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία η εξουσιοδότηση του υπουργού Παιδείας για έκδοσή τους.

Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, ο οποίος στράφηκε κατά του υπουργείου Παιδείας, καθώς η ηγεσία αρνήθηκε να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο να καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα των διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4009/2011 δεν παρέχεται πλέον εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Παιδείας για να εκδώσει προεδρικά διατάγματα που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων των ΑΕΙ. Μάλιστα, συμπληρώνει η απόφαση ότι αυτή η υποχρέωση δεν απορρέει ευθέως και αμέσως -χωρίς της μεσολάβηση του νόμου- ούτε από τις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1 και 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος.

Αντίθετα, για τους αποφοίτους των ΤΕΙ δεν διαπιστώνεται νομικό κενό, καθώς σύμφωνα με την απόφαση με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος προβλέπεται η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας για τους απόφοιτους των Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.