Δανός εφευρέτης κατηγορείται για την εξαφάνιση Σουδέζας δημοσιογράφου – Έρευνα στο υποβρύχιο του (φωτό, βίντεο)

Δανός εφευρέτης κατηγορείται για την εξαφάνιση Σουδέζας δημοσιογράφου – Έρευνα στο υποβρύχιο του (φωτό, βίντεο)

Μια μυστήρια υπόθεση προσπαθούν να εξιχνιάσουν οι αρχές και έχουν κινητοποιηθεί έντονα.

Ο Πέτερ Μάντσεν είχε καλέσει την 30χρονη Κιμ Γουόλ για ένα σύντομο ταξίδι με το ιδιωτικό του υποβρύχιο, τον «Ναυτίλο».

Όταν το υποβρύχιο δεν επέστρεψε το πρωί της Παρασκευής, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο φίλος της δημοσιογράφου σήμανε συναγερμό και ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων και τριών πλοίων για τον εντοπισμό του σκάφους.

H Σουηδέζα δημοσιογράφος Κιμ Γουόλ αγνοείται από την περασμένη Πέμπτη, όταν επιβιβάστηκε στον «Ναυτίλο» μαζί με τον Δανό ιδιοκτήτη του.

Ο 46χρονος Μάντσεν, είπε ότι είχε αφήσει τη Γουόλ σ’ ένα νησί στο λιμάνι της Κοπεγχάγης την Πέμπτη το απόγευμα, αλλά η οικογένειά της είπε ότι η γυναίκα είχε εξαφανιστεί. Η αστυνομία συνέλαβε αργότερα τον Δανό επιχειρηματία, ως ύποπτο για τον θάνατό της.

Ο Μάντσεν εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο, όπου η πολιτική αγωγή τον κατηγόρησε ότι σκότωσε την Γουόλ «με άγνωστο τρόπο και σε άγνωστο μέρος» κάποια στιγμή μετά τις 17:00 (τοπική ώρα) το απόγευμα της Πέμπτης. Η φρενίτιδα των σκανδιναϋικών ΜΜΕ για την υπόθεση υποχρέωσε το δικαστήριο να μεταφέρει σε μεγαλύτερη αίθουσα την ακρόαση.

Ο Δανός εφευρέτης και επιχειρηματίας Πέτερ Μάντσεν κατηγορείται για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Γουόλ από το υποβρύχιό του

«Θα ήθελα να πω τη δική μου εκδοχή», είπε ο Μάντσεν παρουσία των δημοσιογράφων, αλλά ο δικαστής επέμεινε οι αρχικές καταθέσεις να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά την προκαταρκτική ακρόαση ο κατηγορούμενος τέθηκε υπό κράτηση για 24 ημέρες.

Ο Μάντσεν αρνείται τις κατηγορίες και στο δικαστήριο εθεάθη να χαμογελά την ώρα που μιλούσε με τον συνήγορό του.

Ο «Ναυτίλος», το μεγαλύτερο, όπως πιστεύεται, ιδιωτικό υποβρύχιο στον κόσμο, κείτεται σε αβαθή ύδατα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Δανίας.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Μάντσεν βύθισε σκοπίμως τον «Ναυτίλο» για να κρύψει τα πειστήρια του εγκλήματος, όπως αναφέρει η δανέζικη εφημερίδα Ekstra Bladet.

H Γουόλ γεννήθηκε στη Σουηδία και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics, στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στη Σορβόννη στο Παρίσι. Περνούσε το χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Πεκίνο και έγραφε άρθρα για τους New York Times, το περιοδικό Time και τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι της Σουηδέζας δημοσιογράφου, βομβάρδισαν τα social media με αιτήματα για πληροφορίες για την τύχη της, ενώ η οικογένειά της εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την ελπίδα να βρεθεί «σώα και ασφαλείας». Το τηλέφωνό της δεν απαντά από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο Ναυτίλο, για να γράψει ένα άρθρο για το “Wired”.

Ο Μάντσεν εμφανίστηκε ήρεμος στη διάρκεια συνέντευξης με τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του λίγο μετά τη βύθιση του υποβρυχίου. «Καλά είμαι, αλλά λυπημένος επειδή βυθίστηκε ο Ναυτίλος», είπε, επισημαίνοντας ότι αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με μια δεξαμενή έρματος, που προκάλεσε το ναυάγιο.

Δύτες που κατάφεραν να μπουν στο υποβρύχιο δεν βρήκαν την αγνοούμενη δημοσιογράφο και οι αρχές διεξάγουν έρευνες με ελικόπτερα και άλλα μέσα στον κόλπο του Όρεσουντ ελπίζοντας ότι θα βρουν τη γυναίκα ή τη σορό της.

Ο Μάντσεν είχε ναυπηγήσει τον μήκους 18 μέτρων και με εκτόπισμα 40 τόνων Ναυτίλο -που πήρε το όνομά του από το υποβρύχιο του κάπτεν Νέμο στις «20.000 λεύγες κάτω από τη Θάλασσα»- συγκεντρώνοντας 200.000 δολάρια σε διαδικτυακό έρανο το 2008.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.