Άνδρος: Ολοκλήρωση της ανέλκυσης μέρους του ναυαγίου του «Cabrera» (βίντεο)

Άνδρος: Ολοκλήρωση της ανέλκυσης μέρους του ναυαγίου του «Cabrera» (βίντεο)

Επιτυχής ήταν η επιχείρηση ανέλκυσης του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου «Cabrera».

Το εν λόγω πλοίο, τα ξημερώματα της 24 Δεκεμβρίου 2016, λόγω κακών καιρικών συνθηκών προσάραξε στις βόρειες ακτές της νήσου Άνδρου με αποτέλεσμα να βουλιάξει.

Το «Cabrera» ήταν φορτωμένο με 3,5 χιλιάδες μετρικούς τόνους σιδήρου και στα αμπάρια του μετέφερε 20 τόνους καυσίμων. Είχε αναχωρήσει από τη Λάρυμνα με προορισμό τη Φινλανδία.

Τότε εξαιτίας του ναυαγίου χύθηκαν στη θάλασσα μερικές δεκάδες τόνοι ελαφρού μαζούτ και η μεγάλη τρικυμία που υπήρχε στην περιοχή του Καμπανού εκείνες τις μέρες διέσπασε και σκόρπισε μακριά μεγάλο μέρος αυτής της περιορισμένης ποσότητας.

Το έργο της απορρύπανσης και της ανέλκυσης του φορτηγού πλοίου ανέλαβαν τρεις εταιρείες: η Smit salvage, η Megatugs και η Antipollution.

Το πλοίο Cabrera καρφώθηκε και μισο-βυθίστηκε ξημερώματα παραμονής Χριστουγέννων του 2016 στις άγριες ακτές της βόρειας Άνδρου κοντά στο βορειότερο ακρωτήρι του νησιού τον Καμπανό.

Το γερμανικών συμφερόντων και υπό σημαία Αντίγκουα φορτηγό, έχει κυριολεκτικά τσακιστεί και έχει κοπεί σε κομμάτια, που βρίσκονται στον βυθό δίπλα στην παραλία Πέζα και κοντά στο ακρωτήριο Καμπανος.

Οι σφοδροί άνεμοι που κτυπούσαν ανελέητα το Cabrera πάνω στους βράχους από την παραμονή των Χριστουγέννων που ναυάγησε, το έχουν κόψει σε κομμάτια. Κάτω ή μέσα σε κάποια από αυτά βρίσκεται το πολύτιμο σιδηρονικελιο, ένα ακριβό μετάλλευμα, η άξια του οποίου είναι μεγάλη.

Η προσπάθεια έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί με γοργούς ρυθμούς, πριν αρχίσουν οι χειμωνιάτικες φουρτούνες, όποτε κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σε όλη την διάρκεια της θα παρακολουθείται από όργανα του Λιμεναρχείου Άνδρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ρύπανση ή η περαιτέρω επιβάρυνση στην περιοχή.

Για την επιχείρηση ανέλκυσης έβγαλε δελτίο τύπου και ο Δήμος Άνδρου όπου ανάμεσα σε άλλα πληροφορεί πως:

“Σύμφωνα με τη μελέτη, και με την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα απομακρυνθεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου, που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού όγκου του. Το τμήμα αυτό είναι το ρυπογόνο και ως εκ τούτου με την απομάκρυνσή του θα εκλείψει κάθε περίπτωση ρύπανσης στα νερά της Άνδρου.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή θα βρίσκονται, επίσης, φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό, που θα φροντίζουν για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπιστούν στη θάλασσα κατά τη ναυαγιαίρεση.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα –πάντα- με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής της Άνδρου και του Δήμου μας, που είχαν θέσει αυστηρούς όρους, ώστε να εξαλειφθεί κάθε αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.”

Εκπρόσωποι των εταιρειών βρέθηκαν σήμερα στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες ανέλκυσης του τμήματος του Cabrera.

Το παρών έδωσαν σήμερα μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης και ο λιμενάρχης Άνδρου.

Να σημειωθεί πως το τμήμα που θα ανελκυθεί από την θάλασσα στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε διαλυτήριο στη γειτονική Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.