ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιστρέφουν τον Mr. Bitcoin στην Ρωσία για να εγκρίνει ο Β.Πούτιν την έλευση Τσίπρα στην Μόσχα!

Επιστρέφουν τον Mr. Bitcoin στην Ρωσία για να εγκρίνει ο Β.Πούτιν την έλευση Τσίπρα στην Μόσχα!

O Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση στη Ρωσία του Αλεξάντρ Βίνικ, γνωστού ως “Mr Bitcoin”, ανατρέποντας απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για έκδοση στη Γαλλία και ενώ υπήρχε προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για έκδοση στις ΗΠΑ, από το 2017.

Η απόφαση, είναι ενδεικτική των υπόγειων διπλωματικών διεργασιών, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης ή ακόμα και ακύρωσης, όπως συνέβη στην υπόθεση έκδοσης του Τούρκου συγγραφέα και Δημοσιογράφου, Τουργκούτ Καγιά.

Το πράσινο φως για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr. Bitcoin» στη Ρωσία έδωσε ο Άρειος Πάγος, όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του, στο ρωσικό πρακτορείο TASS και αναμεταδίδει το Reuters.

«Η απόφαση του δικαστηρίου θα δημοσιοποιηθεί επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η απόφαση για την έκδοση ελήφθη» δήλωσε ο δικηγόρος Ηλίας Σπιρλιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα των Αρχών της Ρωσίας για έκδοση του Βίνικ, τον οποίο κατηγορούν για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά από τη φερόμενη δράση του να προσδιορίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια.

Επρόκειτο για συμπληρωματικό αίτημα της Ρωσίας, καθώς ήρθε στη συνέχεια προηγούμενου, με το οποίο ζητείτο η έκδοσή του για απάτη και για το οποίο το αρμόδιο Συμβούλιο, τον περασμένο Φθινόπωρο, αποφάσισε να το κάνει δεκτό.

Εκ του αποτελέσματος, πάντως, φαίνεται ότι Ελλάδας και Ρωσία βρίσκεται σε σε τροχιά επαναπροσέγγισης, μετά από τη διπλωματική κρίση που οδήγησε σε απελάσεις διπλωματών. Στόχος του Μαξίμου είναι να μεταβεί ο Α.Τσίπρας στην Μόσχα.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει να επισκεφτεί τη Μόσχα μέχρι το τέλος του χρόνου για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία που ο ίδιος χάλασε.

«Ο Τσίπρας πιστεύει πως ό,τι έγινε, έγινε και πρέπει να το αφήσουμε πίσω. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, αφήνοντας πίσω ό,τι συνέβη και να προχωρήσουμε με τις σχέσεις μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να επισκεφτεί τη Μόσχα πριν το τέλος του έτους», δήλωσε η μία πηγή.

Σύμφωνα με την άλλη πηγή, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα μπορεί να γίνει τον Νοέμβριο.

«Το ταξίδι συζητείται, θα πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο, τον Νοέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε η πηγή.

Υπενθυμίζουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει ταξίδι στη Ρωσία, για την προετοιμασία του οποίου η ελληνική πλευρά είχε κάνει αίτημα στον Σ. Λαβρόφ να επισκεφτεί τη χώρα μας .Τελικά και το ταξίδι Τσίπρα και η επίσκεψη Λαβρόφ πάγωσαν μετά τη ρήξη των σχέσεων και τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών.

Και εδώ έρχεται και “δένει” η απόφαση του ΑΠ για την έκδοση του “Mr Bitcoin”, στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα των Αρχών της Γαλλίας για έκδοση του Βίνικ, τον οποίο κατηγορούν για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά από τη φερόμενη δράση του να προσδιορίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια.

Ο Βίνικ κρατείται από τον Ιούλιο του 2017 στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ, συνελήφθη στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του.

Οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ του καταλογίζουν ότι μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, της οποίας φέρεται ως διαχειριστής, «ξέπλενε» κέρδη εγκληματικών οργανώσεων ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την έρευνα Μιούλερ για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας, ο Βίνικ φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο σε “επιχειρήσεις προπαγάνδας” στις ΗΠΑ και υπήρχε αίτημα για έκδοσή του, υπέρ του οποίου είχε επίσης αποφανθεί τον Δεκέμβριο του 2017 ο Άρειος Πάγος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ έχουν παραδοθεί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά., που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του, μετά από την αρχική απόφαση έκδοσής του από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.