Τουρκικό γενικό επιτελείο: Όχι σε επαγγελματικό στρατό και εξαγοράσιμη θητεία

Τουρκικό γενικό επιτελείο: Όχι σε επαγγελματικό στρατό και εξαγοράσιμη θητεία

Το τουρκικό γενικό επιτελείο εξέφρασε ανοιχτά ότι δεν σκοπεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την πλήρη επαγγελματοποίηση του στρατεύματος.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο εξέφρασε ανοιχτά ότι δεν σκοπεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την πλήρη επαγγελματοποίηση του στρατεύματος.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συχνά δέχονται κριτική από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι στέλνουν στην μάχη εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων (το ΡΚΚ) άπειρους και μη κατάλληλα εκπαιδευμένους στρατιώτες.

Σύμφωνα με αναφορές στον τουρκικό Τύπο, οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδίαζαν να φτιάξουν ένα πλήρως επαγγελματικό στρατό στο πλαίσιο της προσπάθειας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ωστόσο, σε επιστολή του προς το γραφείο πρωθυπουργού, το γενικό επιτελείο τονίζει ότι είναι αδύνατο να φτιαχτεί ένας στρατός αποκλειστικά από επαγγελματίες στρατιώτες, προσθέτοντας ότι μόνο δυο ταξιαρχίες της διοίκησης στρατοχωροφυλακής και τέσσερεις ταξιαρχίες των επίγειων δυνάμεων αποτελούνται από αποκλειστικά επαγγελματίες στρατιώτες.

Η αναζήτηση της Τουρκίας για μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε κομβικά σημεία στα νοτιοανατολικά της χώρας με επαγγελματίες στρατιώτες, έφτασε σε σημείο καμπής μετά την επίθεση σε συνοριακό φυλάκιο στο Aktütün τον Οκτώβριο, όταν σκοτώθηκαν 15 Τούρκοι στρατιώτες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ ανακοίνωσε το 2007 πριν καν αναλάβει καθήκοντα, τα σχέδια φια την ίδρυση μιας νέας αντιτρομοκρατικής ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων υπό την διοίκηση Επίγειων Δυνάμεων μέχρι το 2008.

Μέχρι τα τέλη του 2008, οι επαγγελματίες στρατιώτες στις παραπάνω μονάδες αριθμούσαν 6.500 προσωπικό.

Το γενικό επιτελείο σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτόν στις 9.000 εντός του 2009, ενώ εκτιμά ότι η δημιουργία ενός πλήρως επαγγελματικού στρατού θα κόστιζε περί τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, κόστος απίθανο για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμύνης.

Παράλληλα, το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον σχέδια για την αναβάθμιση της υποχρεωτικής θητείας σε εξαγοράσιμη.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε γραπτά και για αυτό το θέμα, καθώς δεδομένης της αύξησης των τρομοκρατικών ενεργειών και της διαφαινόμενης αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ιράκ, κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επάνδρωση και δυναμική του στρατεύματος.

Υπήρχαν όμως φήμες σύμφωνα με τις οποίες το γενικό επιτελείο θα επέτρεπε την εξαγοράσιμη θητεία για τους αρένες διάρκειας ενός μόλις μήνα, που υπολογιζόταν ότι θα απέφερε στις Ένοπλες Δυνάμεις ποσό της τάξης των 7,5 δις δολαρίων, διόλου ευκαταφρόνητο εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η Τουρκία αυτήν την στιγμή επιβάλλει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε όλους τους αρένες πολίτες ηλικίας 20 ετών και άνω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.