Νέα τεθωρακισμένα για την Τσεχία

Νέα τεθωρακισμένα για την Τσεχία

Ο υπουργός Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και της General Dynamics για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο υπουργός Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και της General Dynamics για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το Pandur II, ένα τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα, το οποίο κατασκευάζεται από την Αυστριακή, Steyr Daimler Puch, θυγατρική της αμερικανικής General Dynamics. Το συμβόλαιο προβλέπει την προμήθεια 107 οχημάτων αξίας 539 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την παράδοση των πρώτων 17 οχημάτων μέσα στο έτος ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση των παραδόσεων μέχρι το 2013. Ο υφυπουργός Άμυνας Martin Bartak, δήλωσε πως «είναι συμβολικό που υπογράφουμε την συμφωνία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο έρχεται ως το επισφράγισμα της επετείου των 10 ετών από την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε επεισοδιακό. Αρχικά, τον Ιούνιο του 2006, η Πράγα έθεσε μία παραγγελία για την προμήθεια 199 οχημάτων, αξίας 798 εκατομμυρίων ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2007 η παραγγελία ακυρώθηκε αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έμειναν ικανοποιημένες από την απόδοση του οχήματος κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Όμως, προς τα τέλη του 2008, η Τσεχία αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει το όχημα το οποίο ικανοποίησε αλλά η παραγγελία είναι σημαντικά μικρότερη από την αρχική.

Το όχημα προβλέπεται να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο OT-64 το οποίο υπηρετεί από την δεκαετία του 1960. Οι «Πανδούροι» (κάτι σαν τους «κλέφτες» της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας οι οποίοι είχαν ως αποστολή την φύλαξη των συνόρων με τους Οθωμανούς) πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και στις αποστολές στο εξωτερικό στο οποίο συμμετέχουν οι δυνάμεις της Τσεχίας.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.