ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Επιταχύνεται η δημιουργία του South Stream (ανανέωση)

Επιταχύνεται η δημιουργία του South Stream (ανανέωση)

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το πρόγραμμα υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκε την Ουγγαρία όπου και προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες με την ηγεσία της χώρας στον τομέα του φυσικού αερίου, κάνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου του “Νότιου Ρεύματος” (South Stream), ενώ πριν από ένα μήνα περίπου υπέγραψε ανάλογη συμφωνία με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργι Παρβάνοφ.

(ανανέωση 12:55) Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, εξαδέλφου του προέδρου της χώρας, και υποδιευθυντή του ρωσικού κολοσσού, η εταιρεία απορρίπτει οριστικά την πρόσκληση συμμετοχής της στο σχέδιο του Nabucco.

Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Α. Μεντβέντεφ υπογράμμισε πως η χώρα του πρόκειται να χρησιμοποιήσει όλα τα πεδία φυσικού αερίου της κεντρικής Ασίας – τα οποία ανήκουν ή έχει αναλάβει την αξιοποίησή τους η Ρωσία – για το σχέδιο του South Stream και δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση συμμετοχής στον Nabucco.

Επιβεβαιώνοντας την χθεσινή ανάλυση του defencenet.gr o A. Μεντβέντεφ υπογράμμισε πως «Αντιθέτως με την περίπτωση του Nabucco, έχουμε ότι ακριβώς χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε αυτό το σχέδιο (του South Stream)» και συνέχισε «ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ».

«Όταν κυνηγάς δύο κουνέλια δεν θα πιάσεις κανένα» υπογράμμισε με νόημα.

Περιττό να σημειωθεί πως αφού η Μόσχα δεν πρόκειται να συνεργαστεί για την πραγματοποίηση του σχεδίου του Nabucco, η κάθε πλευρά η οποία αντιτίθεται στους ρωσο-«παλαιάς Ευρώπης» σχεδιασμούς θα προσπαθήσει όσο το δυνατόν να καθυστερήσει αν όχι να ακυρώσει το σχέδιο προσπαθώντας να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για «επανατοποθέτηση» των «πιονιών» στην Ευρασιατική σκακιέρα.

Για άλλη μία φορά οι «αδύνατοι κρίκοι» δηλαδή οι συμμετέχουσες χώρες των βαλκανίων θα βρεθούν στο κέντρο της αντιπαράθεσης … 

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το πρόγραμμα υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκε την Ουγγαρία όπου και προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες με την ηγεσία της χώρας στον τομέα του φυσικού αερίου, κάνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου του “Νότιου Ρεύματος” (South Stream), ενώ πριν από ένα μήνα περίπου υπέγραψε ανάλογη συμφωνία με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργι Παρβάνοφ.

Για την Μόσχα η δημιουργία του South Stream απέκτησε  υψηλή προτεραιότητα, όπως αντίστοιχα και του North Stream, ειδικά μετά τα “ουκρανικά” γεγονότα των αρχών του έτους, όταν η σύγκρουση Μόσχας-Κιέβου, οδήγησε στην παύση ροής ρωσικού φυσικού αερίου στη Δύση. Η Μόσχα αντιλήφθηκε ότι οι πιέσεις της προς την Ουκρανία, σήμαιναν ταυτόχρονα και αποκλεισμό της δυτικής αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αξιοπιστία της ως ενεργειακού προμηθευτή, αλλά και στα έσοδά της σε μία εποχή που σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες από άποψη εσόδων.

Έτσι αποφάσισε να “τρέξει” τον South Stream με ακόμα μεγαλύτερη “ταχύτητα”. Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουγγαρία ο Ρώσος πρωθυπουργός Β. Πούτιν για πρώτη φορά ήταν τόσο συγκεκριμένο: Ολοκλήρωση του σχεδίου μέχρι το 2015 και συνολικό κόστος 10 δις δολάρια. με εξασφαλισμένη ροή φυσικού αερίου για “100 χρόνια”, όπως δήλωσε.

Οι εξέλιξεις στην Ουγγαρία ήταν σημαντικότατες κάτι το οποίο φυσικά και ενδιαφέρει άμεσα την χώρα μας μίας και αποτελεί ουσιαστικά την “πόρτα” του South Stream και κατ΄ επέκταση της Ρωσίας στην “Παλαιά Ευρώπη”. Στην Βουδαπέστη, Gazprom και η αναπτυξιακή τράπεζα της Ουγγαρίας υπέγραψαν το αρχικό κείμενο για την δημιουργία μία κοινοπραξίας η οποία θα ελέγχει σε ποσοστό 50-50 το φυσικό αέριο στην επικράτεια της χώρας αυτής.

Η Μόσχα όμως δεν έμεινε στην συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία “βάζει” την Ουγγαρία, σχεδόν αμετάκλητα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με μία κίνηση η οποία και σχεδιαζόταν του τελευταίους μήνες η Gazprom υπέγραψε μία συμφωνία με την ιδιωτική ουγγρική εταιρεία MOL για την κατασκευή μία εγκατάστασης αποθήκευσης του φυσικού αερίου. Ας σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν σχετίζεται άμεσα με τον South Stream, αλλά: H MOL συμμετέχει στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα του Nabucco! Με άλλα λόγια μέσα σε αυτό το «παίγνιο μηδενικού αθροίσματος» (zero-sum-game) που παίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, South Stream και Nabucco, η ρωσική πλευρά αφού έχει και το “καρπούζι (βλέπε, έλεγχο των πηγών φυσικού αερίου της κεντρικής Ασίας) και το μαχαίρι (βλέπε, έλεγχο των διαδρόμων του φυσικού αεριού)” τώρα αποκτά και έλεγχο της λιανικής αγοράς.

Βέβαια, το πρόβλημα με τον Nabucco δεν είναι μόνο αυτό.  Το πραγματικό πρόβλημα του “δυτικού” αγωγού είναι ότι “υποφέρει¨από έλλειψη φορτίου, κάτι που παραδέχθηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ, όταν πριν από δύο μήνες δήλωσε ότι “Το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση του Nabucco, το πρόβλημα είναι που θα βρούμε φυσικό αέριο για να μεταφέρει” μια και τα πεδία του Αζερμπαϊτζάν είναι περιορισμένης δυναμικότητας και σε κάθε περίπτωση από μόνα τους δεν φτάνουν για να τροφοδοτήσουν την αγορά της Δύσης, ούτε και να “γεμίσουν” τον Nabucco.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σημαντικότατο αφού είναι νομοτελειακό πως το παιχνίδι στο κερδίζει όποιος ελέγξει το τρίπτυχο ΠΗΓΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΑΓΟΡΑ. Φυσικά, και παρά την ρητορική πως οι δύο αγωγοί είναι “συμπληρωματικοί”, το οποίο υπό ορισμένες συνθήκες δεν είναι λάθος, οι συνθήκες zero-sum-game υπονοούν αν όχι καταδεικνύουν πως ΌΠΟΙΟΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ, τουλάχιστον ενεργειακά.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο Β. Πούτιν ανέφερε και την ημερομηνία περαίωσης του συγκεκριμένου σχεδίου η οποία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015. Αυτό σημαίνει πως αν όλα πάνε όπως σχεδιάζονται ο κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγωγός, σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, σε επτά χρόνια από σήμερα θα είναι έτοιμος κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να ειπωθεί για τον Nabucco, ο οποίος δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει όχι την διαδρομή ή την αγορά αλλά ούτε και τις πηγές από τις οποίες θα προμηθεύεται τις ποσότητες τις οποίες ισχυρίζεται πως θα μεταφέρει.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Β.Πούτιν, ίσως και με τον Ν.Μεντβέντεφ, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Στο πλαίσιο προετοιμασίας αυτής της συνάντησης, πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στη Μόσχα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης. Εκεί θα έχει συνομιλίες τους ομολόγους του υφυπουργούς Εξωτερικών Vladimir Titov και Grigori Karasin. 

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν τα θέματα της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, το θέμα της άρσης της διαδικασίας έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου και Παρασκευή 20 Μαρτίου, ο κ. Βαληνάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η αμυντική συνεργασία Μόσχας-Αθήνας, φαίνεται επίσης να επιταχύνεται, αφού από την Παρασκευή θα βρίσκεται στην χώρα μας η ρωσική επιτροπή διαπραγμάτευσης η οποία και έχει εντολή να “κλείσει” άμεσα το θέμα της προμήθειας των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-3HEL, κάτι στο οποίο η Αθήνα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας δεν είναι αντίθετες.

Τμήμα αναλύσεων www.defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.