ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σάββας Ξηρός: Ο αγιογράφος που έγινε εκτελεστής της «17 Νοέμβρη» και οδήγησε στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης

Σάββας Ξηρός: Ο αγιογράφος που έγινε εκτελεστής της «17 Νοέμβρη» και οδήγησε στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης

Στις 29 Ιουνίου 2002 μια βόμβα εξερράγη στα χέρια ενός ανθρώπου τη στιγμή που την τοποθετούσε στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα από τα εκδοτήρια της «Hellas Flying Dolphins».

Οι λιμενικοί συνέλαβαν τον δράστη πάνω στον οποίο εντόπισαν ένα όπλο, που από την εξέταση προέκυψε ότι ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας σε τράπεζα στα Πετράλωνα.

Όπως, διαπιστώθηκε ήταν ο Σάββας Ξηρός, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» που επί 27 χρόνια είχε σπείρει τον τρόμο στην Ελλάδα. Ο 40χρονος τότε άντρας, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά στον θώρακα και στα μάτια. Παράλληλα η αντιτρομοκρατική απέκλεισε έναν ολόκληρο όροφο του νοσοκομείου και ένοπλοι άνδρες βρίσκονταν ακόμη και μέσα στο δωμάτιό του Ξηρού.

Τότε, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης. Μέσα στον επόμενο μήνα συνελήφθησαν ο αδερφός του Σάββα, ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης.

Ο Σάββας Ξηρός ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας και είχε γεννηθεί στις 30 Νοεμβρίου 1962 στη Φλώρινα. Εντάχθηκε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όταν ξεκίνησε τις σπουδές του στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχές της δεκαετίας του ’80 μετακόμισε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως αγιογράφος. Τότε εντάχθηκε στην οργάνωση 17 Νοέμβρη και φέρεται να στρατολογήθηκε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο Σάββας Ξηρός είχε το κωδικό όνομα «Μιχάλης» και ήταν στενός συνεργάτης του Κουφοντίνα. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, του Τούρκου διπλωμάτη, Ομέρ Σιπαχίογλου, του Παύλου Μπακογιάννη, του Λοχία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ, του Θάνου Αξαρλιάν και του Στίβεν Σόντερς ταξίαρχου και στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας.

Στην προανακριτική του απολογία είχε περιγράψει με λεπτομέρεια τη συμμετοχή του στα τρομοκρατικά χτυπήματα της οργάνωσης. Είχε ενταχθεί στην 17 Νοέμβρη το 1988 και είχε ξεκινήσει κάνοντας βοηθητικές ενέργειες. Ωστόσο, σύντομα ανέλαβε χρέη εκτελεστή και συνόδευε το “45άρι” της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον επιφανών πολιτικών και επιχειρηματιών.

Για τον λόγο το κατηγορητήριο εναντίον του ήταν εξαιρετικά βαρύ. Καταδικάστηκε σε 6 φορές ισόβια και 1.776 χρόνια που μετατράπηκαν σε 6 φορές ισόβια και 25 έτη! Αργότερα, η ποινή μετατράπηκε στο εφετείο σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Στην απολογία του στον εισαγγελέα δήλωσε: «Σήμερα θεωρώ τον εαυτό μου θύμα της 17Ν. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όσους ανθρώπους έβλαψα και ιδίως από τους συγγενείς των θυμάτων, χωρίς να θεωρώ πως μια συγγνώμη είναι αρκετή. Ζητώ από τη Δικαιοσύνη να με κρίνει με επιείκεια και γι’ αυτό το λόγο ήμουν τόσο αναλυτικός στην απολογία μου και επεκτάθηκα και πέρα από την κατηγορία που μου απαγγείλατε. Την απολογία μου δε, την θεωρώ δημόσια εξομολόγηση ενώπιον θεού και ανθρώπων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το 2002 ο Σάββας Ξηρός βρίσκεται στη φυλακή. Ο Σάββας Ξηρός είναι 55 ετών και έχει καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Σήμερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας,διατυπώνοντας την άποψη ότι «είναι 90% ανάπηρος και δεν θα βλάψει την κοινωνία»…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.