ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αναζήτηση ημερομηνίας για το ταξίδι του Α/ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα

Επαληθεύονται από έγκυρες πηγές του DefenceNET οι πληροφορίες που αναφέρουν επικείμενο ταξίδι του Έλληνα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) ναύαρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ που αποχωρεί από τη θέση του περί τα τέλη Αυγούστου.

Σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη διεξαχθεί σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των υπουργών Άμυνας και των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Αυτό που δεν έχει προσδιοριστεί είναι η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του ναύαρχου Χηνοφώτη στην Άγκυρα. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση όπου βρίσκονται οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο έχουν αναπόφευκτο αντίκτυπο στα ελληνοτουρκικά. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη φημολογία περί υπογραφής επιπρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ) σε συνέχεια των συμφωνιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της πρώτης στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο μιας πρώτης εκτίμησης θα μπορούσε να επισημανθεί ότι δεδομένης της «πρωτοκαθεδρίας» των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, είναι ενδεχόμενο ότι συμφωνηθεί να έχει περισσότερες ελπίδες να υλοποιηθεί εν αντιθέσει με συμφωνίες που επετεύχθησαν και δεν υλοποιήθηκαν στο παρελθόν στο αμιγώς πολιτικό επίπεδο. Ο αντίλογος θα μπορούσε να αφορά την δυνητική απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει την εντύπωση ρήγματος ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσω επικοινωνιακής προβολής-αξιοποίησης των «θετικών εξελίξεων» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι πιθανό να επιχειρήσει να ενισχύσει τη διπλωματική της προσπάθεια για την αντιμετώπιση της «αρνητικής» στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προοπτική συνέχισης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων σε περίπτωση μη υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το οποίο υποχρεώνει την Τουρκία να «ανοίξει» λιμάνια και αεροδρόμια σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε στη διεθνή εικόνα της Τουρκίας το δυστύχημα με τη σύγκρουση του τουρκικού με το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 με αποτέλεσμα το θάνατο του Έλληνα χειριστή. Υπενθυμίζεται, ότι αποδείχθηκε πως η εμπλοκή των μαχητικών ξεκίνησε στα 8 ναυτικά μίλια, εντός δηλαδή του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου και πως η αποστολή του τουρκικού σχηματισμού μαχητικών ήταν η προσομοίωση επιχείρησης εξουδετέρωσης του αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς S-300 PMU-1. Με έμμεσο τρόπο ίσως επιχειρήσει να πείσει τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών ότι σκοπεύει στο μέλλον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και πως απλά αναμένει από την Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει να παρουσιάζεται «εχθρική» απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση ίσως θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία να σκεφθεί πολύ καλά ποια θα πρέπει να είναι η στάση του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ σε περίπτωση που εγερθεί το ζήτημα κατά τις διμερείς συνομιλίες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.