Ιρακινός παρίστανε τον Κρητικό… σύμβουλο τραπεζών

Ιρακινός παρίστανε τον Κρητικό… σύμβουλο τραπεζών

Στο σκαμνί ο κατηγορούμενος που συστηνόταν ως ντόπιος, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές το επίθετο «Παπαδάκης» – Είχε αποσπάσει από θύματα 974.000 ευρώ!

Στις δικαστικές αίθουσες αναμενόταν να αναβιώσει την Τετάρτη η υπόθεση με “πρωταγωνιστή” έναν 48χρονο Ιρακινό, ο οποίος, παριστάνοντας τον… Κρητικό, είχε καταφέρει να αποσπάσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δεκάδες ντόπιους, πριν από περίπου 11 χρόνια.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς αναστολή.

Ο 48χρονος – σήμερα – από το Ιράκ παρουσιαζόταν στα επίδοξα θύματά του ως σύμβουλος τραπεζών ή ως εξωτερικός συνεργάτης και επενδυτής κεφαλαίων πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο φερόμενος απατεώνας έπειθε τα θύματά του ότι γνώριζε πολύ καλά από τραπεζικά επενδυτικά προγράμματα, καθώς κι ότι έχει σημαντικές γνωριμίες με σημαίνοντες τραπεζικούς παράγοντες. Μέσα σε μερικούς μήνες, ο 48χρονος είχε καταφέρει να αποσπάσει παράνομα από δεκάδες Κρητικούς το συνολικό ποσό των 974.000 ευρώ!

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έλαβε χώρα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Τον Ιούνιο του 2016, ο 48χρονος άνδρας κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, προκειμένου να δικαστεί για την πράξη τής «απάτης κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, συνολικού οφέλους και αντίστοιχης ζημίας που υπερβαίνουν τόσο το ποσό των 15.000 ευρώ, όσο και αυτό των 73.000 ευρώ». Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ιρακινό, αποφασίζοντας, μάλιστα, να μη χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, στέλνοντάς τον στη φυλακή.

Πώς δρούσε, ωστόσο, ο κατηγορούμενος; Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο 48χρονος συστηνόταν στα επίδοξα θύματά του ως Έλληνας. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος συστηνόταν ως ντόπιος, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές το επίθετο “Παπαδάκης”. Σύμφωνα με πληροφορίες, “σύμμαχος” του φερόμενου απατεώνα ήταν η εξωτερική του εμφάνιση, καθώς, όπως υποστήριξαν θύματά του, έμοιαζε με ντόπιο.

Ο 48χρονος παρουσιαζόταν είτε ως σύμβουλος τραπεζών, είτε ως εξωτερικός συνεργάτης και επενδυτής κεφαλαίων, ελληνικών και ξένων τραπεζών. Άλλες φορές, ο 48χρονος σήμερα άνδρας φέρεται να εμφανιζόταν ως χρηματιστής.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να κατάφερνε με ευκολία να πείθει τα θύματά του ότι ήταν άτομο φερέγγυο με ιδιαίτερη οικονομική επιφάνεια, αλλά και σημαντικό κύκλο γνωριμιών. Εξάλλου, σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δε δίσταζε να επιδεικνύει τον πλούτο του «διάγοντας πολυτελή βίο».

Ο 48χρονος έπειθε τα θύματά του ότι ήταν πολύ καλός γνώστης των επενδυτικών προγραμμάτων διαφόρων τραπεζών με τις οποίες δήθεν συνεργαζόταν. Υποστήριζε ακόμη ότι είχε διασυνδέσεις με σπουδαίους τραπεζικούς παράγοντες, γεγονός που διασφάλιζε – σύμφωνα με τον ίδιο – την επιτυχή έκβαση των επενδύσεων στις οποίες “παρέσυρε” τα θύματά του.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δεν έμενε μόνο εκεί. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, ο 48χρονος έπειθε τα θύματά του ότι ήταν πολύ καλός γνώστης και του “στοιχήματος”.

Με όλα τα παραπάνω τεχνάσματα, ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε καταφέρει να πείσει τα θύματά του να του καταβάλουν υψηλά χρηματικά ποσά, προκειμένου αυτά να επενδυθούν. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος φέρεται να έπειθε τα θύματά του από τις αποδόσεις των εν λόγω επενδύσεων να προβαίνουν στην αγορά αυτοκινήτων και ακινήτων, τα οποία θα αποκτούσαν σε προνομιακές τιμές λόγω των διασυνδέσεων που ο ίδιος παρίστανε ότι είχε!

Ο κατηγορούμενος φέρεται να εξαπάτησε μέσα στο 2007 και το 2008 περισσότερα από 15 άτομα, αποσπώντας παράνομα το συνολικό χρηματικό ποσό των… 974.000 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Αύγουστο του 2008! Κάποια από τα θύματά του φέρονται να στάθηκαν πιο τυχερά από άλλα, χάνοντας από τον κατηγορούμενο μόνο… 5.000 ευρώ. Κάποια άλλα, ωστόσο, δεν ήταν τόσο τυχερά: Ο κατηγορούμενος φέρεται να “έφαγε” από μια οικογένεια πάνω από 70.000 ευρώ, ενώ από μέλη άλλης οικογένειας φέρεται να απέσπασε παράνομα πάνω από 250.000 ευρώ!

“Καμπάνα” 10 ετών χωρίς αναστολή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τον Ιούνιο του 2016, η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε ο κατηγορούμενος να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών. Το δικαστήριο “υιοθέτησε” την εισαγγελική πρόταση, επιβάλλοντας όντως στον 48χρονο δεκαετή κάθειρξη. Εξάλλου, η Έδρα “υιοθέτησε” και την πρόταση της εισαγγελέως περί μη χορήγησης αναστέλλουσας δύναμης στην έφεσή του, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να οδηγηθεί στη φυλακή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.