Τουρκία: «Θολώνει τα νερά» για το μαχητικό 4ης γενιάς

Τουρκία: «Θολώνει τα νερά» για το μαχητικό 4ης γενιάς

Ο Τούρκος υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ προέβη σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις σχετικά με την προμήθεια από την Τουρκία μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς.

«Η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί μέχρι 100 μαχητικά τέταρτης γενιάς έναντι 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Μπαγιάρ και διευκρίνισε: «Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει μόνο JSF, μόνο Eurofighter, ή έναν συνδυασμό των δύο μαχητικών». Επιπρόσθετα, η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News ανέφερε προ ημερών, ότι «η Τουρκία έχει συμφωνήσει να επενδύσει 175 εκατ. δολάρια για να συμμετάσχει στη φάση ανάπτυξης και επίδειξης του F-35 αλλά δεν έχει δεσμευθεί να αγοράσει το αεροσκάφος», σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας για την απόσπαση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανταλλαγμάτων. Η Τουρκία ζητά-επιδιώκει το 50% του συνολικού έργου του προγράμματος κατ’ ελάχιστο, να αναληφθεί από την εγχώρια αμυντική βιομηχανίας. Οι σχετικές αναφορές καταγράφονται λίγο καιρό μετά την υποβολή επίσημης πρότασης για ένταξη της Τουρκίας στην κοινοπραξία των χωρών που κατασκευάζουν το EF-2000 Typhoon (Eurofighter) από την εταιρία Alenia Aerspazio που έχει την ευθύνη προώθησης του ευρωπαϊκού μαχητικού στην τουρκική αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου η πρόταση της Alenia είναι υψηλότερη από απόψεως συμμετοχής των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών στο έργο, συγκριτικά με την αντίστοιχη αμερικανική για την συμμετοχή της Τουρκίας στο F-35 JSF (Joint Strike Fighter). Το πλέον πιθανό είναι πως η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης έχει στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης, ωστόσο, η προμήθεια και κάποιου αριθμού Eurofighter (30-40) δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, ειδικότερα σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην προμήθεια 30 EF-2000 σύμφωνα με τη σχετική φημολογία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.