ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα εποχή για τις αμυντικές προμήθειες στην Ευρώπη

Νέα εποχή για τις αμυντικές προμήθειες στην Ευρώπη

Μία νέα εποχή για τις αμυντικές προμήθειες ξεκινάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου 2006, με την εισαγωγή συστήματος που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αυξήσει τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Αγορά Αμυντικών Εξοπλισμών.

Έτσι θα προσφέρεται στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών της Ένωσης, αλλά και στους φορολογούμενους πολίτες, καλύτερη απόδοση των χρημάτων που δαπανώνται για το σκοπό αυτό, διευρυμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις αμυντικές βιομηχανίες και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης δραστηριοτήτων που θα απελευθερώσουν κατά τρόπο θετικό το ευρωπαϊκό αμυντικό βιομηχανικό δυναμικό. Το πλαίσιο της νέας αυτής διαδικασίας εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Άμυνας τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Οι δράσεις αυτές του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, που άρχισαν το Μάρτιο του 2005, αφορούν στη δημιουργία ενός εθελοντικού, μη δεσμευτικού, διακυβερνητικού μηχανισμού (regime) με σκοπό την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στο τομέα των αμυντικών προμηθειών που ενεργούνται στην περιοχή επίκλησης του άρθρου 296 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες αυτές πλην της δημιουργίας ενός Κώδικα Συμπεριφοράς, περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εξέτασης θεμάτων σε εννοιολογικό επίπεδο, που άπτεται των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι αμυντικές προμήθειες, όπως εξασφάλιση των προμηθειών (Security of Supply) αντισταθμιστικά ωφελήματα (offset), ασφάλεια πληροφοριών (Security of Information), Κώδικας Καλής Συμπεριφοράς στην Προμηθευτική Αλυσίδα (Code of Best Practice on the Supply Chain) με ιδιαίτερη έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος Κώδικας προβλέπει την δημοσίευση όλων των ευκαιριών αμυντικών προμηθειών που πρόκειται να διενεργηθούν από τα συμμετέχοντα Κράτη Μέλη. Το σύστημα αναφοράς και καταγραφής του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η διαφάνεια μεταξύ των εγγεγραμμένων κρατών μελών, και η πρόσβασή του μέσω website μπορεί να γίνει στην διεύθυνση http://www.eda.europa.eu/ebbweb. Ο Κώδικας θα εφαρμόζεται σε 22 από τα 24 κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού. Μόνο η Ουγγαρία και η Ισπανία έκαναν χρήση του δικαιώματος τους να μην εισέλθουν στο σύστημα  από την αρχή, αφήνοντας όμως και οι δύο χώρες ανοικτό το ενδεχόμενο να το κάνουν αργότερα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.