ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

SOS από τους θαλασσαιμικούς ασθενείς στη Θεσσαλονίκη

SOS από τους θαλασσαιμικούς ασθενείς στη Θεσσαλονίκη

Από τα Χριστούγεννα και μετά, περίπου 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται.

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται μετάγγιση κάθε 15 – 20 ημέρες.

«Από τα Χριστούγεννα άρχισαν να παρατηρούνται οι ελλείψεις και μέχρι σήμερα το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί αλλά γίνεται εντονότερο, με τα ψυγεία στα τμήματα αιμοδοσίας να αδειάζουν», εξηγεί η Στέλλα Μηνά, γραμματέας του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια, είναι χειρότερη στις δύο μεγάλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της Θεσσαλονίκης – στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο – οι οποίες εξυπηρετούν συνολικά περίπου 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Τα τμήματα αυτά χρειάζονται 60 μονάδες αίματος κάθε μέρα μόνο για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς.

Το τελευταίο διάστημα, οι ασθενείς αυτοί υπομεταγγίζονται. Αυτό σημαίνει ότι αντί για δύο μονάδες αίματος που χρειάζονται λαμβάνουν μόνο μια. Επομένως, θα πρέπει να επανέλθουν για νέα μετάγγιση σε συντομότερο διάστημα (μια εβδομάδα με 10 μέρες), με συνέπεια τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Σύλλογο, οι μεταγγίσεις αναβάλλονται μέχρι να βρεθεί αίμα… Η αναβολή μπορεί να είναι επικίνδυνη για έναν θαλασσαιμικό ασθενή, αφού οδηγεί σε σημαντική πτώση της αιμοσφαιρίνης.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ενώ απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα για να ανανεωθούν τα αποθέματα στη Θεσσαλονίκη.

Τι απαντά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το onmed απευθύνθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σχετικά με το θέμα. Η πρόεδρος Χάρις Ματσούκα ανέφερε ότι διερευνώνται οι αιτίες του προβλήματος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως δεν έχει μειωθεί η αιμοδοσία συνολικά σε όλη τη χώρα. Είπε ακόμη ότι δρομολογούνται ενέργειες για την ενίσχυση των αποθεμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΕΑ αυτή τη στιγμή τα αποθέματα αίματος της χώρας είναι επαρκή, ωστόσο είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των εθελοντών αιμοδοτών, καθώς πλησιάζει το Πάσχα και όπως κάθε εορταστική περίοδο η εθελοντική προσφορά μειώνεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.