ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κριτική ειδικών στην αμερικανική πολιτική για τη Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με ανάλυση ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών Στρατηγιστών, και πρώην υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Άντονι Κόρντεσμαν, οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας πρέπει να αναλυθούν μέσα από ένα πιο σύνθετο πρίσμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εξής βασικά σημεία:

•    «Eίναι εύκολο να απορρίψει κανείς τέτοιου είδους ενέργειας ως ‘παράλογες’ ή θεωρώντας ότι θα γίνουν ‘μπούμερανγκ’». Είναι ωστόσο πολύ λιγότερο σαφές ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ταυτόχρονη δοκιμή μεγάλου αριθμού πυραύλων έχει λογική από την οπτική της Βορείου Κορέας. Ικανοποιεί αυτομάτως όλες τις της επιδιώξεις της. Εμποδίζει την αποτροπή των μελλοντικών δοκιμών [από την πλευρά των ΗΠΑ], τείνει να υποβαθμίσει το γεγονός των δοκιμών σειράς πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς λόγω της δοκιμής του πυραύλου μεγάλου-βεληνεκούς Taepodong 2, ενώ η επιτυχία των δοκιμών των πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς διαφύλαξε τη βορειοκορεατική αξιοπιστία από την αποτυχία της δοκιμής του πυραύλου με το μεγαλύτερο βεληνεκές.

•    Μέχρι τώρα δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Βόρειος Κορέα είναι πλησιέστερα στην απόκτηση πραγματικής ικανότητας προσβολής των ΗΠΑ μετά από αυτή τη σειρά δοκιμών, ή ότι ο Taepodong 2 που δοκίμασε αποτελούσε διηπειρωτικό πύραυλο… Οι ΗΠΑ [στην παρούσα συγκυρία] δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι διαθέτουν δορυφορικά, τηλεμετρικά ή άλλα δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι ο πύραυλος ήταν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο μεγαλύτερος από έναν πύραυλο ενδιαμέσου βεληνεκούς (IRBM/ Intermediate Ballistic Missile) όπως ο Tapeodong 2. Υπάρχει επίσης διαφωνία αναφορικά με τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν. Οι Η.Π.Α αρχικά ανέφεραν τρεις πυραύλους –δύο τύπου Scud και τον “Tapeodong 2”. Τώρα φέρεται να δηλώνει ότι δοκιμάστηκαν έξι πύραυλοι: ο μεγάλου βεληνεκούς που εξερράγη, δύο μικρότερου βεληνεκούς -προσαρμογές των Scuds- και τρεις μεγαλύτερου βεληνεκούς βορειοκορεατικοί πύραυλοι Μεσαίου Βεληνεκούς (MRBM) που καλούνται Νodong. Νοτιοκορεατικές και Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 10 πυραύλους.

•    Τα υπάρχοντα στοιχεία συνηγορούν ουσιαστικά στο ότι η Βόρεια Κορέα εστιάζει τις προσπάθειές της στην απόκτηση πυραύλων που θα μπορούν να πλήξουν το οποιοδήποτε σημείο που η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να χτυπήσει στην Ασία (με την πιθανή εξαίρεση του Γκουάμ) και όχι στις ΗΠΑ… Συνεπώς έως ότου συλλεχτούν αυτά τα δεδομένα, το βασικό συμπέρασμα, η απειλή επί της ουσίας, φαίνεται να είναι ότι η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει πρόωρα τη δοκιμή ενός πυραύλου που θα μπορούσε να ρίξει «το αντίστοιχο μιας πέτρας» κατά των ΗΠΑ. Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορεί να εκτοξεύσει ένα μικρό-ατομικό όπλο (fission nuclear weapon) χωρίς ακρίβεια και κυρίως αξιοπιστία κατά της Αλάσκας, και ίσως κατά της Χαβάης ή της απώτατης βορειοδυτικής ακτής των ΗΠΑ. Με βάση την ιστορία των δοκιμών της Βόρειας Κορέας έως σήμερα, απέχει περίπου πέντε χρόνια πριν από την απόκτηση της συγκεκριμένης επιχειρησιακής ικανότητας, αν και η απόκτησή της σε μικρότερους χρόνους δεν μπορεί να αποκλειστεί.  

•    Οι ίδιες προσπάθειες ανάπτυξης της ικανότητας που θα μπορούσε να ρίξει μια πέτρα κατά της Αλάσκας μπορεί να ρίξει μια μεγάλη πυρηνική κεφαλή στο σύνολο των συμμάχων μας στη Βορειοανατολική Ασία, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δεν είναι απλώς στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, είναι επίσης και ζωτικής σημασίας εμπορικοί εταίροι. Το ρίσκο του πολέμου σε αυτό το μέρος του κόσμου θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την εμπλοκή της Κίνας με κάποιο τρόπο και πιθανόν να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και αν η Κίνα δεν εμπλακεί [στις εχθροπραξίες]. Η Βόρεια Κορέα δεν αναπτύσσει τους πυραύλους Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς της μέσα σε ένα κενό. Συνεργάζεται στενά με το Ιράν και έχει πουλήσει πυραύλους στη Συρία. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξέρουμε το τι σήμαιναν -αν σήμαιναν κάτι- οι τελευταίες πυραυλικές δοκιμές από την άποψη μεταφοράς [στρατιωτικής] τεχνολογίας σε άλλα κράτη, αλλά μετά βεβαιότητας ίσως να επηρεάσει δυο μεγάλες πηγές προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

•    Εάν κανείς προσθέσει και το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τεράστιες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις επί της μεθορίου της με τη Νότια Κορέα, μεγάλου-βεληνεκούς πυροβολικό που μπορεί να χτυπήσει το 30%-40% της Νοτιοκορεατικής οικονομίας, τεράστια αποθεματικά χημικών όπλων και μεγάλα αποθεματικά πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών με χημικές κεφαλές, τότε η περιφερειακή απειλή αυξάνει κατά πολύ. Οι ηπειρωτικές ΗΠΑ μπορούν να καθίσουν και να περιμένουν να δουν το τι θα γίνει για τουλάχιστον μισή δεκαετία. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία δεν μπορούν, οι σύμμαχοι στη Μέση Ανατολή δε μπορούν, και τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα της υπερδύναμης επίσης δεν μπορούν. Τα συστήματα που αποκαλούμε στη Δύση Scud and Nodong μπορεί να είναι κάλλιστα πολύ επικίνδυνα σήμερα, και θα είναι με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα μέσα στον επόμενο ένα χρόνο. Κανείς δεν χρειάστηκε να χτυπήσει τον Αχιλλέα στο κεφάλι, αναφέρει εύστοχα ο Κόρντεσμαν…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.