ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιάζει το ιστορικό Αντιτορπιλικό “ΒΕΛΟΣ” – Επισκέψιμο για το κοινό από αύριο (φώτο-βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιάζει το ιστορικό Αντιτορπιλικό “ΒΕΛΟΣ” – Επισκέψιμο για το κοινό από αύριο (φώτο-βίντεο)

Ξενάγηση στο Αντιτορπιλικό (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ», που βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Στο πλοίο υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος που λειτουργεί ως μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα.

“Το Πολεμικό Ναυτικό τολμά, χαράσσει δρόμους. Για δεύτερη φορά ένα πλοίο 78 ετών διασχίζει το Αιγαίο, 340 μίλια και αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Τολμάμε γιατί ξέρουμε, να συντηρούμε τα πλοία μας και την ιστορία μας.” Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο πλοίαρχος του Αντιτορπιλικού (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ», Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, τους δημοσιογράφους στην σημερινή ξενάγηση.

“Από αύριο θα ξεκινήσουμε να υποδεχόμαστε τον κόσμο, θα τον ξεναγήσουμε και θα δείξουμε για ακόμη μια φορά πως το πολεμικό ναυτικό είναι κοντά στην κοινωνία και πως όλοι μαζί, μελετώντας την ιστορία, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά” τόνισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Αναφερόμενος στην συντήρηση του πλοίου, είπε ότι γίνεται καθημερινά με τρομερή προσπάθεια από όλο το προσωπικό, ενώ όπως ανέφερε” χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι και να συντηρηθεί και τα χρήματα προέρχονται κυρίως από δωρεές”.

Το “ΒΕΛΟΣ” στη διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας του στο ελληνικό ναυτικό γνώρισε 34 κυβερνήτες και διένυσε 320.000 ναυτικά μίλια.
Συμμετείχε σε όλες τις εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις – αποστολές, καθώς και στις ελληνοτουρκικές κρίσεις των ετών 1964, 1967, 1974, 1987.

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ παροπλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991. Το 1994 με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα” και ελλιμενίστηκε στο κέντρο Εκπαιδεύσεως της νήσου Πόρος.

Από τις 6 Ιουνίου 2002 ελλιμενίζεται στο χώρο του “Άλσους Ελληνικής ναυτικής Παράδοσης” στο Π. Φάληρο Αττικής.

Το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ» Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α.) απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας πρωινές ώρες του Σαββάτου 07 Σεπτεμβρίου και έφτασε στη Θεσσαλονίκη, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Οι μέρες και οι ώρες που θα είναι επισκέψιμο :

Όλη την εβδομάδα εκτός Δευτέρας τις ώρες 09.00-13.00 και 17.00-19.00.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 17/9 θα είναι κλειστό.

Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στο 1€ που όπως λέει το προσωπικό είναι συμβολικό ούτως ώστε ο κόσμος να αισθάνεται ότι συμμετέχει στη συντήρηση και στις δράσεις ενεργά.
Σημειώνεται πως για παιδιά και ευπαθείς ομάδες θα είναι δωρεάν η είσοδος.

Εντός του πλοίου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να δει αρχειακό υλικό που φυλάσσει, δημοσιεύματα εφημερίδων από το 1973 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, να ενημερωθεί για τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να περιηγηθεί στους χώρους και να θέση ερωτήσεις στο προσωπικό.

Σκοπός του πλοίου είναι το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» Μ.Α.Α., να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά ένα ιστορικό πλοίο, ζωντανό μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τα ελάχιστα ομοίου τύπου που σώζονται παγκοσμίως, με εμβληματική Αντιδικτατορική δράση.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζεται η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, επισκέψεις σχολείων και ξενάγηση επί του πλοίου.

Το ιστορικό πλοίο ΒΕΛΟΣ, τύπου D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) που συνδέθηκε με την αντιδικτατορική δράση, ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: thesstoday.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.