Σε πλήρη ανάπτυξη η παραγωγή των υπερηχητικών πυραύλων BrahMos

Μέχρι και 1.000 πυραύλους BrahMos σκοπεύουν να κατασκευάσουν Ρωσία και η Ινδία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι μισοί εκ των οποίων θα πωληθούν σε ξένες χώρες που έχουν διατυπώσει ενδιαφέρον για τον μοναδικό υπερηχητικό πύραυλο στον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας η κοινοπραξία κατασκευής των πυραύλων έχει δυνατότητα παραγωγής 100 πυραύλων ετησίως. Μέχρι στιγμής Ινδία και Ρωσία έχουν επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του πυραύλου στη χερσαία, ναυτική και αεροπορική του έκδοση. Υπενθυμίζεται ότι το όνομα που δόθηκε στον πύραυλο προέρχεται από τις πρώτες συλλαβές των ποταμών Μπραχμαπούτρα (Ινδία) και Μόσκβα (Ρωσία). Πρώτη αναπτύχθηκε η ναυτική έκδοση του BrahMos που είναι πλέον στη φάση της επιχειρησιακής ένταξης και αξιοποίησης στα Πολεμικά Ναυτικά των δύο χωρών. Αναμένεται η χερσαία έκδοση του πυραύλου να είναι επιχειρησιακή μέχρι το τέλος του 2007. Οι Ινδοί έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια πραγματοποίησης προσαρμογών στα ρωσικής κατασκευής μαχητικά που διαθέτουν τα Su-30MKI Sukhoi ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να φέρουν την αεροπορική έκδοση του BrahMos. Η τοποθέτηση του πυραύλου προς το παρόν επιχειρείται να γίνει στο κάτω μέρος του αεροσκάφους, ενώ οι Ινδοί επιστήμονες πιστεύουν ότι με την ενίσχυση των πτερύγων του μαχητικού θα καταστεί εφικτή η τοποθέτηση μέχρι και τριών πυραύλων. Η κοινοπραξία επίσης εξετάζει την πιθανότητα ανάπτυξης αναβαθμισμένης έκδοσης του BrahMos τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μία βασική αναβάθμιση θα αφορά στην περαιτέρω επαύξηση της ταχύτητας του υπερηχητικού πυραύλου, ώστε η αντιμετώπισή του να είναι αδύνατη με τα υπάρχοντα συστήματα αλλά και αυτά που θα αναπτυχθούν στο προβλέψιμο μέλλον. Ο BrahMos ζυγίζει 2,5 τόνους, εμβέλεια 290 χιλιομέτρων και η ανώτατη ταχύτητά του ανέρχεται στα 2,8 Mach (2.800 χιλιόμετρα την ώρα, ουσιαστικά διανύει 1 χιλιόμετρο ανά δευτερόλεπτο)! Τα επιχειρησιακά του χαρακτηριστικά είναι πραγματικά εντυπωσιακά ενώ Ρώσοι και Ινδοί υποστηρίζουν ότι και η τιμή του θα είναι ιδιαιτέρως… ελκυστική. Αναμένεται ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία -εάν δεν το έχει ήδη πράξει- θα μελετήσει τα δυνητικά επιχειρησιακά οφέλη που θα συνεπαγόταν πιθανή προμήθεια του BrahMos.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.