ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΚΥΣΕΑ: ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΠΤΑ ΜΗΝΩΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΜΠΑΕ

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και ενέκρινε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικού ύψους 26,7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά για την πενταετία 2006-2010 εγκρίθηκε η δαπάνη 11,39 δις ευρώ από τα οποία το 77% αφορά την εξόφληση προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πράγμα που σημαίνει ότι για την παρούσα πενταετία, η δαπάνη για αγορά και αποπληρωμή νέων οπλικών συστημάτων περιορίζεται στα 2,9 δισ. ευρώ. Το ποσό του επόμενου εξοπλιστικού προγράμματος 2011-2015 θα είναι «καθαρό» 15,1 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για αγορά νέων εξοπλιστικών συστημάτων και άνω της οροφής των 11,39 δισ. ευρώ, από την στιγμή που η αποπληρωμή τους μετακυλιστεί στην πενταετία 2011-2015.

Ειδικά για το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, με εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η προμήθεια μετακυλίεται ως δαπάνη για το επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιλογή θα γίνει τότε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ασχέτως των επισήμων δηλώσεων όμως, το πρόγραμμα απόκτησης μαχητικού αεροσκάφους βρίσκεται μέσα στη λίστα που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ και μάλιστα σε υψηλή προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να επαναφέρει το θέμα όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Η «επικαιροποίηση» του εξοπλιστικού προγράμματος έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2009. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση επί της ουσίας έχει μεταθέσει χρονικά τη λήψη της απόφασης για μετά τις εκλογές.

Η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» στο τεύχος που έχει κυκλοφορήσει από τις 13 Ιουλίου, έχει προαναγγείλει πρώτη από ολόκληρο τον ελληνικό Τύπο, ότι αναβάλλεται η απόφαση αγοράς των νέων μαχητικών, ενώ επίσης  στην «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» δημοσιεύονται ολόκληρα τα εξοπλιστικά προγράμματα, τόσο το ΕΜΠΑΕ, όσο και το ΔΕΣΕΣ 2006-2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ποσόν που αφορά στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 26% του ποσού θα κατευθυνθεί σε προγράμματα αναβαθμίσεων και συμπληρώσεις παλαιοτέρων προμηθειών, όπως για παράδειγμα όπλα για τα νέα F-16 Block 52+.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.