Αμυντικά συστήματα αξίας 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο εξάγει η Βουλγαρία

Αμυντικά συστήματα αξίας 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο εξάγει η Βουλγαρία

Στοιχεία για τις εξαγωγές κύριων οπλικών συστημάτων και οπλισμού από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε το υπουργείο εμπορίου της Βουλγαρίας στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τελευταία χρόνια ο όγκος των εξαγωγών κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση σε 120 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές σε περίπου 90 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα στοιχεία ήταν απόρρητα, αλλά ενόψει της επικείμενης ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στις 1 Ιανουαρίου 2007, όπως ελπίζει η γειτονική βαλκανική χώρα, θα ανακοινώνονται στο ευρύ κοινό και θα γνωστοποιούνται επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τους παραδοσιακούς αγοραστές σε Αφρική και Ασία, η Βουλγαρία άρχισε να εξάγει οπλισμό στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και χώρες-μέλη της ΕΕ. Πριν την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος το 1989, οι ετήσιες εξαγωγές κυμαίνονταν μεταξύ 580 και 670 εκατ. ευρώ, ενώ οι απασχολούμενοι στην αμυντική βιομηχανία σε 115.000 άτομα. Η κατάρρευση των καθεστώτων του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και κατά τα τελευταία 20 χρόνια κυρώσεις κατά πολλών παραδοσιακών προμηθευτών σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια  μεγάλων αγορών και τη συρρίκνωση της βιομηχανίας. Σήμερα ο αριθμός των απασχολούμενων είναι μόλις 20.000, 60 εταιρίες έχουν δικαίωμα εμπορίας πολεμικού υλικού. Ταυτόχρονα η Βουλγαρία έχει υιοθετήσει αυστηρές διαδικασίες για την πώληση και εξαγωγή οπλισμού ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου υιοθέτησε νέο νόμο απόλυτα συμβατό με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.