ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Wooden Cave: Στα Τρίκαλα δημιούργησαν ξύλινες σπηλιές με πηγή έμπνευσης την Σαντορίνη (φώτο)

Wooden Cave: Στα Τρίκαλα δημιούργησαν ξύλινες σπηλιές με πηγή έμπνευσης την Σαντορίνη (φώτο)

Σε ένα απίστευτο δημιούργημα προχώρησαν στις παρυφές της κάτω συνοικίας Τρικάλων Κορινθίας, καθώς εδώ και περίπου μια δεκαετία το Υάδες Mountain Resort, 7 φινλανδικά chalets ανάμεσα σε 3000 αρωματικά φυτά.

Εκεί από τον περασμένο Μαϊό, και σε μια δύσκολη συγκυριακά περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, μια νέα αρχικτεκτονική άφιξη συμπληρώνει το ξενοδοχείο Υάδες.

Πρόκειται για το εντυπωσιακό σπήλαιο Wooden Cave, κατασκευασμένο από ξύλο δια χειρός – στην κυριολεξία – από τους Tenon Architecture.

Εμπνευστής και ιδιοκτήτης, όμως, της μοναδικής αυτής ξύλινης σπηλιάς, από κόκκινο έλατο, στα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ο Γιάννης Λαζόπουλος.

Η έννοια του «σπηλαίου» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον κ. Λαζόπουλο.

«Πριν από περίπου 40 χρόνια, όταν ήμουν νεαρός, επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Σαντορίνη και έμεινα σε ένα υπόσκαφος. Τότε, υποσχέθηκα στον εαυτό μου, κάποια στιγμή στη ζωή μου, να μπορέσω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και να φτιάξω κάτι παρόμοιο, αλλά σε ξύλινη κατασκευή, διότι λατρεύω το ξύλο», λέει o κ. Λαζόπουλος, προσθέτοντας ότι για ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα έπρεπε να βρει πρώτα τους κατάλληλους ανθρώπους να το διεκπαιρεώσουν.

Η τύχη έφερε στο Υάδες Mountain Resort τους αρχιτέκτονες Απόστολο Μητρόπουλο και Θάνο Ζερβό, οι οποίοι μάλιστα μόλις είχαν τελειώσει τις σπουδές τους με εξειδίκευση στις κατασκευές από ξύλο, και τελικά ανέλαβαν το έργο.

«Το σπήλαιο, που άλλοτε υπήρξε καταφύγιο του ανθρώπου και χώρος προστασίας του απέναντι στα στοιχεία της Φύσης, μετουσιώνεται σε χώρο φιλοξενίας και αναψυχής στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας. Ο σχεδιασμός, με τις καμπυλόμορφες επιφάνειες, και η επιλογή του ξύλου ως βασικού υλικού κατασκευής συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός φιλόξενου και ζεστού περιβάλλοντος που διατηρεί την αίσθηση του φυσικού καταφυγίου. Παράλληλα, η μορφή της κατασκευής προκαλεί την φαντασία του επισκέπτη και του επιτρέπει να την εξερευνήσει με όλες του τις αισθήσεις», γράφουν οι ίδιοι, έχοντας καταφέρει να υλοποιήσουν την μοναδική αυτή κατασκευή σε διάστημα μόλις ενάμιση έτους.

Το σπήλαιο περιλαμβάνει δύο κρεβάτια, ανοιχτή κουζίνα, ένα μεγάλο μπάνιο και καθιστικό, ένα δεύτερο καθιστικό με τζάκι ενώ το εξωτερικό του καλύπτεται από πέτρα.

Όλοι οι επί μέρους χώροι είναι προσανατολισμένοι έτσι ώστε να έχουν θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και το βουνό.

https://www.instagram.com/p/CBfb5qLpJeA/?utm_source=ig_embed

Πώς είναι άραγε, όμως, ο ύπνος σε μια ξύλινη σπηλιά; Όπως λέει ο κ. Λαζόπουλος «Το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αν κοπεί και επεξεργαστεί σωστά παραμένει ζωντανός για πάντα. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι απορροφά την περισσευούμενη υγρασία του χώρου στο σώμα του, όταν αυτό είναι απαραίτητο, και την αποδίδει στην ατμόσφαιρα, όταν λείπει. Υπάρχει δηλαδή ισορροπία στο μικρόκλίμα του χώρου. Αντιλαμβάνεστε επομένως για τι ποιότητας ύπνου μιλάμε…», καταλήγει ο κ. Λαζόπουλος.

Όλα, όπως και ο φωτισμός, μελετήθηκαν προσεκτικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο Tenon Architecture έχει διακριθεί με το Ευρωπαϊκό βραβείο Big See – Where life is creativity 2020 στις τρεις κατηγορίες: Interior Design, Wood Design και Tourism Design.

Με μοναδική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, αυτό το πρωτότυπο ξύλινο καταφύγιο βρίσκεται στο «Υάδες Mountain Resort»…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.