ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύει την είσοδο των αυστραλιανών πυρηνικών υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα

Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύει την είσοδο των αυστραλιανών πυρηνικών υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα

Εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του κοινού μετώπου ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS), αφού η Νέα Ζηλανδία ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα.

Βεβαίως, η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η Αυστραλία, στενός σύμμαχος της Νέας Ζηλανδίας, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι η χώρα θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων και υποβρυχίων, ακόμη και για τη σύμμαχο Αυστραλία.

Τα πυρηνικά υποβρύχια από τις πρώτες πρωτοβουλίες του AUKUS

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση μιας νέας εταιρικής συμμαχίας ασφάλειας, υπό την ονομασία AUKUS, στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- βοήθεια προς την Αυστραλία να αποκτήσει πυροκίνητα υποβρύχια, ενώ απώτερο σκοπό έχει να βάλει «φρένο» στην διαρκώς αναπτυσσόμενη Κίνα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως ήταν φυσικό, η τριμερής αυτή συμφωνία έχει προεκτάσεις, αφού αναμένεται να διαφοροποιήσει τον γεωστρατηγικό χάρτη και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, ενώ εκτός της Νέας Ζηλανδίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Κίνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.