Στέλλα Κυριακίδου: «Διεθνής συνεργασία για τον κορωνοϊό»

Στέλλα Κυριακίδου: «Διεθνής συνεργασία για τον κορωνοϊό»

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου είχε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότζα.

Ήταν η πρώτη «συνάντηση» του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για τη δημόσια υγεία. Οι σοβαρές απειλές για την υγεία, όπως αυτές που οφείλονται σε εστίες μολυσματικών ασθενειών ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, δεν σέβονται τα σύνορα και απαιτούν αυξημένη διασυνοριακή συνεργασία και συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έδειξε πρόσφατα η πανδημία της COVID-19.

Τους τελευταίους μήνες, τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία έχουν βιώσει σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις κοινωνίες τους και στα συστήματα υγείας τους, αναφέρει η Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαία Επίτροπος και ο Τούρκος υπουργός Υγείας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας για διασυνοριακές απειλές για την υγεία ως σαφή προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19. Θέματα που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία βρέθηκαν επίσης ψηλά στην ατζέντα, σε συνδυασμό με τις προσεγγίσεις της ΕΕ και της Τουρκίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου.

«Η διεθνής συνεργασία για τον κορωνοϊό είναι καίριας σημασίας»
Επίσης, συζήτησαν ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς. Συζήτησαν επίσης θέματα ψυχικής υγείας ως τομέα κοινού ενδιαφέροντος, υπό το φως των επιπτώσεων στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων που έχει η πανδημία. «Η COVID-19 έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η δημόσια υγεία ξεπερνά τα σύνορα. Η διεθνής συνεργασία είναι καίριας σημασίας σε αυτόν τον τομέα και χαιρετίζω τις συζητήσεις που είχαμε σήμερα με τον υπουργό Κότζα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μας», ανέφερε η κ. Κυριακίδου μετά την τηλεδιάσκεψη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του, ως υποψήφιας χώρας, να συνεργαστεί και να μοιραστεί βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.