ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αφρική: Με «δωρεές» εμβολίων που λήγουν εκατομμύρια δόσεις καταλήγουν στα σκουπίδια – Οι μεταλλάξεις ετοιμάζουν «πάρτι»

Αφρική: Με «δωρεές» εμβολίων που λήγουν εκατομμύρια δόσεις καταλήγουν στα σκουπίδια – Οι μεταλλάξεις ετοιμάζουν «πάρτι»

Οι δραματικές προειδοποιήσεις του αφρικανικού ιδρύματος Mo Ibrahim, οι οποίες συνάδουν με τα όσα λέει εδώ και καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη της Αφρικής, δεν φαίνεται να συγκινούν τις «αναπτυγμένες» χώρες

Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος, η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία καθώς η σύντομη ημερομηνία λήξης των εμβολίων που δωρίζουν άλλες χώρες στην Αφρική έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών σκευασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid-19 στην ήπειρο συμβάλλουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε χώρες όπου το ποσοστό ανοσοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μόνο πέντε από τις 54 χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της covid-19 το 40% του πληθυσμού τους ως το τέλος του 2021, ανέφερε στην έκθεσή του το Ίδρυμα Mo Ibrahim. Ενώ μόλις ένας στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι σχεδόν του 70% των κατοίκων των χωρών της G7, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος.

«Από την αρχή της κρίσης το Ίδρυμά μας και άλλες αφρικανικές φωνές προειδοποιούν ότι μια μη εμβολιασμένη Αφρική μπορεί να γίνει το τέλειο εκκολαπτήριο παραλλαγμένων στελεχών», πρόσθετε η έκθεση.

«Η εμφάνιση του στελέχους Όμικρον μάς θυμίζει ότι η covid-19 παραμένει μια παγκόσμια απειλή και ότι ο εμβολιασμός όλου του κόσμου είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε – Ωστόσο εξακολουθούμε να βιώνουμε ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις και η Αφρική έχει μείνει πολύ πίσω», σημείωσε.

Τα εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική είναι λίγα, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες διασφάλισαν πρώτες παραγγελίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες με αργούς ρυθμούς.

Η παράδοση των εμβολίων κατά της covid-19 στην Αφρική έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, όμως αυτά χορηγούνται με δυσκολία λόγω των περιορισμένων υποδομών των περισσότερων χωρών της ηπείρου και των ασθενών υγειονομικών συστημάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τα άλλα, οι «ανεπτυγμένες» χώρες ασχολούνται με τρίτες, τέταρτες, πέμπτες δόσεις…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.