ΗΠΑ και ΕΕ διευρύνουν τις κυρώσεις τους στη Νικαράγουα την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντανιέλ Ορτέγα

Στη μαύρη λίστα της ΕΕ συμπεριλήφθηκαν επτά φυσικά και τρία νομικά πρόσωπα

ΗΠΑ και ΕΕ διευρύνουν τις κυρώσεις τους στη Νικαράγουα την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντανιέλ Ορτέγα

Τη διεύρυνση των κυρώσεων που επιβάλλουν στη Νικαράγουα ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας ολοένα περισσότερο αυταρχισμό σε αυτό που αποκαλούν καθεστώς του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Στη μαύρη λίστα της ΕΕ συμπεριλήφθηκαν επτά φυσικά και τρία νομικά πρόσωπα. Οι Βρυξέλλες ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στις «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών», στο γεγονός ότι διεξήχθησαν «προεδρικές και βουλευτικές εκλογές-απάτη» και στο ότι «υπονομεύεται η δημοκρατία και το κράτους του δικαίου» στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Πλέον οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εφαρμόζονται σε συνολικά 21 φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά πρόσωπα, που συνδέονται με τον Ντανιέλ Ορτέγα. Στα φυσικά πρόσωπα που έχουν μπει στο στόχαστρο των κυρώσεων συγκαταλέγεται η σύζυγός του και αντιπρόεδρος, η Ροσάριο Μουρίγιο.

Τα νομικά πρόσωπα είναι η αστυνομία, ο θεσμός οργάνωσης των εκλογών και επιχείρηση τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται, να ταξιδεύουν ή να δραστηριοποιούνται στη δικαιοδοσία της ΕΕ, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν. Στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στους ευρωπαίους πολίτες δεν επιτρέπεται εξάλλου να τους διαθέτουν κεφάλαια.

Τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Zοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Νικαράγουας «μια από τις χειρότερες δικτατορίες στον κόσμο» και έκρινε ότι η επανεκλογή του κ. Ορτέγα στην προεδρία στερείται νομιμοποίησης, εξαιτίας της καταστολής των πολιτικών αντιπάλων του.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Μανάγουα αρχικά το 2019, εξαιτίας της επιδείνωσης της πολιτικής και της κοινωνικής κατάστασης. Τον Μάιο του 2020, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε έξι πρόσωπα.

Από την πλευρά τους, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις. Το πρώτο έβαλε στο στόχαστρο την υπουργό Άμυνας της νέας κυβέρνησης Ορτέγα, τη Ρόσα Αδελίνα Μπαραόνα δε Ρίβας, δύο αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και τέσσερα κορυφαία στελέχη δημόσιων επιχειρήσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να απαγορευθεί η είσοδος σε 116 στελέχη διαφόρων θεσμών και αρχών της Νικαράγουας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε σε πρακτικά όλα τα μέλη της κυβέρνησης της Νικαράγουας την είσοδο στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν την ημέρα της ορκωμοσίας του 76χρονου κ. Ορτέγα και την έναρξη της τέταρτής του θητείας στην προεδρία, μετά τη νίκη χωρίς αντίπαλο του άλλοτε ηγέτη των σαντινιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, διαδικασία-«παντομίμα» για τον κ. Μπάιντεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.