ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΟΗΕ: Ανησυχία για την εικόνα σύγκρουσης ανάμεσα σε Σερβία και Βοσνία ενόψει εκλογών

ΟΗΕ: Ανησυχία για την εικόνα σύγκρουσης ανάμεσα σε Σερβία και Βοσνία ενόψει εκλογών

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την αύξηση της ρητορικής μίσους στη Σερβία και στη Βοσνία.

Τροφοδοτεί «ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας» μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών σε αυτές τις δύο χώρες. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σερβία κατά τα οποία άτομα εκθείασαν ωμότητες και καταδικασμένους για εγκλήματα πολέμου, χρησιμοποίησαν ρητορική μίσους απέναντι σε ορισμένες κοινότητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποκίνησαν απευθείας στη βία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Λιζ Τρόσελ.

«Η αύξηση της ρητορικής μίσους, η άρνηση των γενοκτονιών και άλλων ωμοτήτων και η εξύμνηση εγκληματιών πολέμου στα Βαλκάνια αναδεικνύουν την αποτυχία να αντιμετωπιστεί πλήρως το παρελθόν», υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της Σερβικής Δημοκρατίας (RS), της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, οι ηγέτες της οποίας αναφέρονται τακτικά στην ιδέα της ανεξαρτησίας.

Τι αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ και οργανώσεις θυμάτων
Τοπικά ΜΜΕ και οργανώσεις θυμάτων έκαναν κυρίως λόγο για δύο περιστατικά της 8ης Ιανουαρίου στη Βοσνία, παραμονή μιας πορείας με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Σερβικής Δημοκρατίας. Στη Φότσα (ανατολικά), εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στους εορτασμούς αυτής της γιορτής της σερβικής οντότητας της Βοσνίας και σε επίδειξη πυροτεχνημάτων που οργανώθηκε από τους υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου.

ΚΟΣΜΟΣ 11/01/2022 09:42
ΟΗΕ: Ο οργανισμός ζητά 5 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν
ΚΟΣΜΟΣ 04/01/2022 02:21
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετάνια, Γαλλία δεσμεύονται να εμποδίσουν τη διάδοση των πυρηνικών
Ανήρτησαν με την ευκαιρία αυτή στην πρόσοψη ενός κτιρίου ένα μεγάλο πορτρέτο του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και την πολιορκία του Σαράγεβο.

Την ίδια νύχτα, μια ομάδα ανθρώπων διαδήλωσε στους δρόμους του Πρίγεντορ (βορειοδυτικά) με το σύνθημα «Στρατηγέ, ευχαριστούμε τη μητέρα σου» και φωνάζοντας το όνομα του Ράτκο Μλάντιτς. Σερβικές δυνάμεις διέπραξαν ωμότητες εναντίον του μουσουλμανικού πληθυσμού σε αυτές τις δύο πόλεις τους πρώτους μήνες της διακοινοτικής σύγκρουσης (1992-95).

«Τα περιστατικά αυτά, ορισμένα από τα οποία σημειώνονται σε τόπους που υπήρξαν θέατρο μαζικών ωμοτήτων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως το Πρίγεντορ ή η Φότσα, είναι μια ύβρις για τους επιζώντες», είπε ακόμη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Η ανικανότητα να προληφθούν ή να τιμωρηθούν τέτοιες ενέργειες, που τροφοδοτούν ένα κλίμα υπερβολικής ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας στο εσωτερικό ορισμένων κοινοτήτων, αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης και της συμφιλίωσης», επέμεινε.

Φόβος του ΟΗΕ ότι «τέτοιες ενέργειες αυξάνονται το 2022»
Ο ΟΗΕ, ανέφερε, φοβάται μήπως «τέτοιες ενέργειες, που τροφοδοτούνται από εμπρηστικές δηλώσεις, από την εθνικιστική ρητορική και από τη ρητορική μίσους ορισμένων πολιτικών, συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022, χρονιά κατά την οποία θα διεξαχθούν εκλογές στη Σερβία τον Απρίλιο και στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη». Και αυτά σε ένα «εξαιρετικά τεταμένο πολιτικό περιβάλλον».

Μετά το τέλος του διακοινοτικού πολέμου (1992-95) η Βοσνία αποτελείται από δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, που ενώθηκαν σε μια αδύναμη αρχικά κεντρική κυβέρνηση η οποία όμως έχει ενισχυθεί στην πορεία των χρόνων υπό την πίεση της Δύσης προς μεγάλη δυσαρέσκεια των Σέρβων της Βοσνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, εκπρόσωπος των Σέρβων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, ξεκίνησε πρόσφατα μια διαδικασία αποχώρησης της RS από πολλούς θεσμούς του βοσνιακού κεντρικού κράτους, τον στρατό, τη δικαιοσύνη και τη φορολογία, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος αυτού του πολιτικού, πρώην ευνοούμενου των Δυτικών που τώρα πρόσκειται στη Ρωσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.