ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ένταση από τα «γαλλικά» του Εμμ. Μακρόν: «Σταματήστε να τα κάνετε μπου…λο»

Ένταση από τα «γαλλικά» του Εμμ. Μακρόν: «Σταματήστε να τα κάνετε μπου…λο»

Ένταση προκλήθηκε στην Γαλλία κατά την διάρκεια ομιλίας του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν όταν ακούστηκε να λέει «foutre le bordel»: Μία λαϊκή έκφραση η οποία σημαίνει στην εκλεπτυσμένη της μορφή «προκαλώ χάος», αλλά και στην καθομιλουμένη, «τα κάνω … μπ…ρδέλο».

Ο Μακρόν θέλει να τσαλακώσει την εικόνα του βγάζοντας από πάνω του το κοστούμι του τραπεζίτη, σχολιάζει η εφημερίδα L’ Express σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο Μακρόν επέλεξε να μιλήσει λαϊκά μ’ έναν τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες μιας επιχείρησης να προσλάβει εργαζομένους.

«Ορισμένοι,αντί να προκαλούν το χάος (foutre le bordel)ή αλλιώς να τα κάνουν μπ…ρδέλο, θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν αν μπορούν να πιάσουν δουλειά εκεί», απάντησε ο 39χρονος πρόεδρος χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιους απευθύνονταν τα σχόλια αυτά.Σε λίγες ώρες, η φράση του Μακρόν έκανε τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης.

Δήλωση κυβέρνησης

Η επίμαχη δήλωση επικρίθηκε έντονα τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους συνδικαλιστές που έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Γάλλο πρόεδρο ότι περιφρονεί τους συμπολίτες του κι ότι ουδέποτε κατάλαβε τις ανησυχίες της “λαϊκής τάξης”. Το Ελιζέ προσπάθησε να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της…αθυροστομίας του Γάλλου προέδρου:

«Υποθέτω πως ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ονοματίζει τα πράγματα και να χρησιμοποιεί τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Η γαλλική αντιπολίτευση κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Μακρόν ότι είναι ένας πρόεδρος των πλουσίων, αποκομμένος από τη λαϊκή τάξη.

Η Βαλερί Μπουαγέ, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων κατήγγειλε την περιφρόνηση που δείχνει ο αρχηγός του κράτους για τους Γάλλους.

Ψάξε να βρεις δουλειά, ο Μακρόν δεν ξέρει τι πάει να πει αυτό. Το χάος είναι ο ίδιος!, δήλωσε ο Αντριέν Κατενέν, βουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας από το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ο Ολιβιέ Φορ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για κοινωνική περιφρόνηση για τους αγράμματους, τους τεμπέληδες και τους τίποτα, αναφερόμενος σε προηγούμενες αμφιλεγόμενες εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από μια διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει πως δεν θα υποχωρήσω απέναντι στους τεμπέληδες, στους κυνικούς και στους σκληροπυρηνικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον περασμένο Ιούλιο, είχε δηλώσει: «Ένας σταθμός, είναι ένα μέρος όπου διασταυρώνεσαι με ανθρώπους επιτυχημένους και ανθρώπους που δεν είναι τίποτα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.