Εγκαταλείπει την πολιτική ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Εγκαταλείπει την πολιτική ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Τέλος δίνει μετά από 12 χρόνια στη πολιτική του παρουσία στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την Ολλανδική βουλή στις 25 Οκτωβρίου.

Ο 51 ετών Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας από τον Νοέμβριο του 2012 δηλώνει μετά τη συναίνεση του συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων της Ολλανδικής κυβέρνησης θα παραμείνει Πρόεδρος του Εurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Εurogroup στο Λουξεμβούργο υποψηφιότητες για τη θέση νέου Προέδρου της Ευρωομάδας θα πρέπει να τεθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η εκλογή του νέου Προέδρου θα γίνει στο Εurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα παρασκήνια των Βρυξελλών κινούνται ήδη ως υποψήφιοι τουλάχιστον πέντε υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα φαβορί είναι ο Γάλλος υποικ Μπρούνο Λεμέρ, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμένια και ο Ισπανός Λουιζ Ντε Γκίντος. Ισχυρή επιθυμία έχει εκδηλώσει ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμιρ, ενώ ως δυνατό αουτσάιντερ φημολογείται ο Βέλγος Γιαν Βαν Οβερντβελτ.

Τίποτε όμως δεν αποκλείει υποψηφιότητα ακόμη και του Πιέρ Μοσκοβισί. Όσο και αν φαντάζει εξωπραγματικό το σενάριο είναι η μόνη δυνατότητα που θα μπορούσε να έχει ο Γάλλος Επίτροπος καθώς για τη Προεδρία του Εurogroup (άτυπο όργανο) δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υπουργός κράτους μέλους. Γιαυτό το λόγο εξάλου μπορεί να παραμείνει και ο κύριος Ντάισσελμπλουμ απο υποικ της Ολλανδίας.

Η δυσκολία για τον κύριο Μοσκοβισί είναι ότι η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την τοποθέτηση ενός μονίμου Προέδρου στο όργανο από έναν Επίτροπο της, αλλά η πολιτική αυτή απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2017, όποτε και αναμένεται να ανακοινωθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης από τον Ντόναλντ Τούσκ.

Έτσι ο Μοσκοβισί δεν προλαβαίνει να μπει στη ράγα των φιλόδοξων, παρά το γεγονός πως υποστηρίζει πως ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να είναι από τις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών, καθώς η θητεία του νέου Προέδρου του Eurogroup θα τελειώσειτο 2020. Δηλαδή μετά τις ευροεκλογές του 2019 και τη λήξη της θητείας του ως Επιτρόπου στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία για το μέλλον του Γερούν μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωομάδα, ωστόσο πολλοί είναι οι ψίθυροι που τον θέλουν να ξαναμπαίνει στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο με ρόλο που μπορεί να του ζητηθεί να αναλάβει στη διαδικασία μετασχηματισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.